Elise Mertens geeft voorrang aan eigen gravelseizoen en zegt af voor Fed Cup-duel - Exit Van Uytvanck in Lugano

AP

Elise Mertens (WTA 17) geeft verstek voor het duel tegen Spanje in de barrages van de Wereldgroep, op 20 en 21 april in Kortrijk. De Belgische nummer één geeft voorrang aan de voorbereiding van het gravelseizoen, zo maakte de Belgische Tennisfederatie bekend. Alison Van Uytvanck (WTA 52), Kirsten Flipkens (WTA 55), Ysaline Bonaventure (WTA 122) en Yanina Wickmayer (WTA 126) verdedigen de Belgische kleuren tegen Spanje. 

Op het eerste gezicht is het opvallend dat Mertens er niet bij is. De 23-jarige Limburgse is een vaste klant in de Belgische Fed Cup-selecties en was er ook bij toen België in februari in Luik van Frankrijk verloor. Eind vorige maand werd ze nog door Fed Cup-kapitein Johan Van Herck opgenomen in de voorselectie van het duel tegen Spanje, dat op hardcourt gespeeld wordt. Een snelle ondergrond die niet meteen geliefd is bij de Spaanse speelsters. Mertens is in het Amerikaanse Charleston aan haar gravelseizoen begonnen en bleek dus niet meer van ondergrond te willen veranderen.

“Omdat alle Belgische speelsters hun beste prestaties neerzetten op een snellere ondergrond, kwamen we al snel tot de conclusie dat we voor een snelle hardcourt moesten kiezen voor deze ontmoeting om onze doelstelling te behalen: winst en dus het behoud in de Wereldgroep”, klinkt het bij Van Herck. “Elise heeft beslist om voorrang te geven aan haar voorbereiding van het gravelseizoen en zal er dus niet bij zijn in Kortrijk. Uiteraard ben ik als kapitein teleurgesteld. We gaan volop voor winst tegen Spanje om onze stek bij de top acht in Wereldgroep I te behouden. Met Alison, Kirsten, Ysaline en Yanina hebben we een sterk team met veel talent, vertrouwen, ervaring en vooral een enorme drive om de Belgische driekleur te verdedigen. Nu we opnieuw de kans krijgen om voor het thuispubliek te spelen, zijn onze dames extra gemotiveerd om met de steun van hun teamgenoten en hun supporters te strijden voor elk punt. Dat is net de kracht van de Fed Cup competitie!”

Door de afwezigheid van de Belgische nummer een keert Wickmayer na ruim een jaar afwezigheid terug in de ploeg. Zij ontbrak in 2018 in de selecties van Dominique Monami en Ivo Van Aken, de voorgangers van Van Herck. De huidige Fed Cup-coach nam haar evenmin op in zijn eerste selectie, tegen Frankrijk. Maar tegen Spanje viert ‘Wicky’ dus haar comeback. “Haar laatste resultaten bewijzen dat ze terug op niveau is. Dat hebben we in Miami gezien”, verwees Van Herck eerder al naar de tweede ronde die Wickmayer er haalde en waarin ze ‘s werelds nummer een Naomi Osaka het vuur aan de schenen legde. 

AP

Alison Van Uytvanck geraakt niet voorbij tweede ronde

Alison Van Uytvanck (WTA 52) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi in het Zwitserse Lugano (gravel/250.000 dollar).

In de tweede ronde bleek de Française Fiona Ferro (WTA 108) in twee sets te sterk voor het vierde reekshoofd: 6-4 en 7-5 na 1 uur en 40 minuten. Het was hun eerste onderlinge duel op het WTA-circuit. Alison Van Uytvanck was de enige Belgische op de tabel van het Samsung Open in Lugano. Vorig jaar won Elise Mertens het toernooi. 

BELGA4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marien Eddy

  laatste Fedcup was ze niet echt in form

 • Hugo Janssen

  Een voetballer zou een selectie eens moeten weigeren, hij zou nooit meer geselecteerd worden. Ook toepassen voor tennisers. Maar een tenniser wordt dan nog verkozen voor sportman vh jaar !!!! (Goffin) Schandalig

 • fre cordier

  Ik heb de indruk dat Mertens worstelt met zichzelf.

 • Chris Van Gorp

  Bij fedcup valt er niets te verdienen hé, schandalig ......