Du jamais vu in Londen: liefst acht opgaves in eerste ronde (en dus wordt debat rond prijzengeld aangewakkerd)

Ook deze Nick Kyrgios gaf er al snel de brui aan.
photo_news Ook deze Nick Kyrgios gaf er al snel de brui aan.
Het is een record: acht spelers die opgaven in hun eerste ronde op Wimbledon. De supporters, die al af te rekenen kregen met lange wachtrijen en ticketprijzen die de pan uitswingen (een kaartje kost meer dan 60 euro), zijn er allerminst tevreden mee, maar ook bij de spelers en speelsters zelf klinkt er kritiek. In die mate zelfs dat het debat over prijzengeld op de grandslams terug wordt aangewakkerd.

De eerste ronde op Wimbledon wordt geteisterd door "verwachte opgaves die een ware plaag aan het worden zijn in het tennis", zo schrijft het Franse medium RMC. In amper 48 uur tijd gaven Nick Kyrgios, Denis Istomin, Viktor Troicki, Alexandr Dolgopolov, Janko Tipsarevic, Feliciano López, Martin Klizan en Anastasia Popatova er allemaal de brui aan in hun eerste ronde - nooit gezien op de All England Club.

"Wat een schande"
Afgelopen dinsdag was het gros van de fans, die kost noch moeite hadden gespaard om aan tickets te geraken, dan ook 'not amused'. Zij hadden kaartjes voor de wedstrijden van onder meer Novak Djokovic en Roger Federer, maar het optreden van de beide toppers duurde nog niet eens een uur. Respectievelijk Martin Klizan en Alexandr Dolgopolov wierpen de handdoek namelijk al heel vroeg in de ring. "Wat een schande: twee dagen gewacht om twee opgaves te zien. #Djokovic #Federer", zo schreef een misnoegde fan op Twitter.

Een speler die weet dat hij de wedstrijd niet kan uitspelen, moet in de eerste plaats al geen court betreden

Roger Federer
Federer met Dolgopolov na afloop van de (ingekorte) wedstrijd.
getty Federer met Dolgopolov na afloop van de (ingekorte) wedstrijd.

40.000 euro

"Een speler die weet dat hij de wedstrijd niet kan uitspelen, moet in de eerste plaats al geen court betreden", zo klonk het na afloop bij Roger Federer. "Maar wanneer weet je zoiets? Als ze fit genoeg zijn is hun plaats op de court, zoniet is het beter dat ze verstek geven en anderen in hun plaats te laten aantreden - zelfs al hebben zij het eigenlijk verdiend er te staan. Op ATP-niveau doet er zich een andere situatie voor, dat als je kan spelen je je prijzengeld tweemaal per jaar krijgt. Misschien moeten de grandslams ook wel naar zo'n systeem toe", klonk het bij Federer, die nog nooit opgaf in 1.300 wedstrijden.

En zo is het debat over het al dan niet behouden van prijzengeld in geval van opgave in de eerste ronde van een grandslam ineens weer een 'hot topic'. Om in aanmerking te komen voor hun prijzengeld, moeten de spelers immers het terrein betreden en die bonus bedraagt (op Wimbledon) liefst 40.000 euro.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sport Fanaat

    Beste deleu, Daar geraken is iedereens droom. Op de kleinere toernooien wordt niet zoveel verdiend. Het is hard werken en voor weinigen weggelegd om op wimbledon te kunnen spelen. Gelieve de mensen die topsporter zijn geen losers te noemen. Uw opmerking is van dergelijk laag niveau dat het L-woord op u van toepassing is. Of bent u jaloers op hun opofferingen ? Desalniettemin moet het startgeld wel herbeken worden.

  • Rigobert Deleu

    Rap verdiend . Ik moet er langer voor werken . Schuld van de organisaties , ze moeten maar zo rijkelijk niet betalen aan een deel losers .