Domper voor Belgisch Fed Cup-team: Van Uytvanck niet opgewassen tegen Suarez Navarro, stand weer in evenwicht

Alison Van Uytvanck
Photo News Alison Van Uytvanck
De bordjes hangen weer in evenwicht in het Fed Cup-duel tussen België en Spanje. Nadat Kirsten Flipkens (WTA 59) eerder vandaag knap won tegen Garbiñe Muguruza (WTA 19), verloor Alison Van Uytvanck (WTA 52) zonet haar enkelduel tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27). De 30-jarige Spaanse haalde het in twee sets (3-6 en 2-6), waardoor we met een 1-1-tussenstand naar dag twee trekken.

Van Uytvanck was nochtans met een vertrouwensboost aan haar duel begonnen, na de straffe zege van Flipkens. ‘Ali’ zat ook meteen goed in de match en ze kreeg snel twee kansen om door de service van haar Spaanse opponente te gaan. Suarez Navarro knokte echter terug en dat deed de ervaren Spaanse ook twee games later, toen onze landgenote opnieuw twee breakpunten niet wist te verzilveren. 

Gemiste kansen voor Van Uytvanck en daar kreeg ze de rekening voor gepresenteerd. Tot 3-4 behielden beide speelsters hun opslagspelletjes, maar op een cruciaal moment liet Van Uytvanck zich dan toch verrassen. Het werd 3-5 en Suarez Navarro liet de kans niet liggen om de set uit te serveren.

Alison Van Uytvanck.
BELGA Alison Van Uytvanck.

Uppercut

Een uppercut voor Van Uytvanck en er volgde al snel nog eentje. De Spaanse ging in het eerste spelletje van de tweede set meteen weer door de service van Van Uytvanck, waarna een blanco opslagspelletje volgde. Met de nodige moeite kwam de Brabantse terug tot 1-2, maar Suarez Navarro denderde nadien gewoon door. Ze liep uit tot 1-5 en klaarde de klus uiteindelijk op haar eigen service: 2-6.

Morgen staan opnieuw twee enkelspelen op de agenda. Van Uytvanck kijkt eerst Muguruza in de ogen, waarna het duel volgt tussen Flipkens en Suarez Navarro. Een dubbelspel sluit de barrages af. Ysaline Bonaventure (WTA 122) en Yanina Wickmayer (WTA 127) nemen het daarin op tegen Aliona Bolsova (WTA 136) en Maria José Martinez Sanchez (WTA 19 dubbel).

De Belgen sneuvelden begin februari in de eerste ronde (kwartfinales) van Wereldgroep I tegen Frankrijk, dat in Luik met 1-3 won. De Spaanse vrouwen wonnen hun duel in Wereldgroep II in Japan met 2-3. De winnaar van de ontmoeting tussen België en Spanje tennist volgend jaar in Wereldgroep I, de verliezer zal in Wereldgroep II uitkomen.

Carla Suarez Navarro.
BELGA Carla Suarez Navarro.

Van Uytvanck na kansloze nederlaag: “Zondag opnieuw belangrijke match”

“Ik heb het in het begin laten liggen”, stak de Brabantse nadien de hand in eigen boezem. “In de aanvangsfase kon ik enkele breakpunten niet verzilveren”, stelde Van Uytvanck. “Spijtig, want nadien kantelde de partij. Ik moet ook wel erkennen dat Suarez Navarro erg solide speelde, ze gunde me weinig. Ik wil uit deze nederlaag het positieve onthouden en de blik vooruit richten. Morgen is weer een andere dag met nieuwe belangrijke matchen.”

Kirsten Flipkens (WTA 59) zette de Belgen eerder zaterdag op 1-0. De Kempense boekte een knappe zege in drie sets (6-3, 4-6 en 6-4) tegen het Spaanse speerpunt Garbiñe Muguruza (WTA 19). “Kirsten speelde gewoon de perfecte wedstrijd”, strooide Van Uytvanck met lof. “Ze voerde haar tactiek perfect uit. Ik zag al in de kleedkamer dat ze scherp was. Ze zette een complete prestatie neer.” 

Spaanse captain zag evenwichtige 1e dag: “1-1 is goede tussenstand, morgen klaren we klus”

Na de eerste dag is de stand 1-1 in het duel tussen België en Spanje in de barrages om een plek in Wereldgroep I van de Fed Cup. “Met die tussenstand kan ik leven”, verklaarde de Spaanse kapitein Anabel Medina nadien. “Morgen moeten we de klus klaren.”

Kirsten Flipkens (WTA 59) zette de Belgen op het hardcourt van de Kortrijkse Lange Munte op 1-0, met een knappe zege in drie sets (6-3, 4-6 en 6-4) tegen Garbiñe Muguruza (WTA 19). Alison Van Uytvanck (WTA 52) ging nadien kansloos de boot in tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27) in twee sets (6-3 en 6-2).

“Met een 1-1 halfweg staan we er goed voor”, analyseerde Medina. “De nederlaag van Garbiñe was heel spijtig, maar Flipkens speelde wel een heel erg sterke match. Dat je dan verliest, kan dus gebeuren. Carla deed nadien wat we van haar verwachten. Morgen wachten drie nieuwe wedstrijden, die we met vertrouwen tegemoetgaan. Ons doel is niet veranderd: we willen de barrages winnen en onze plek in Wereldgroep I opeisen. Daar horen we thuis.”

BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.