Djokovic spreekt van ‘heksenjacht’ na de coronaheisa: “Alsof er iemand moet vallen. En liefst een grote naam”

Novak Djokovic
Djokovic Tennis Center Novak Djokovic
In zelfkritiek heeft Novak Djokovic duidelijk geen zin. In een eerste reactie in de Servische media op de heisa die ontstond na de gecontesteerde Adria Tour en zijn positieve coronatest, kruipt de 33-jarige nummer één van de tenniswereld vooral in de slachtofferrol. “Er is een heksenjacht tegen mij aan de gang.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat er tijdens die exhibitiewedstrijdjes in het Servische Belgrado en het Kroatische Zadar geen sprake was van opvolging van de veiligheidsmaatregelen, wou Djokovic niet gezegd hebben. Laat staan dat hij zich excuseert voor zijn stapgedrag erna. Neen, dan spreekt ‘Nole’ liever over de zogezegd oneerlijke behandeling die hij in de media gekregen heeft. “De wereldwijde kritiek op mijn persoon, is ongezien. Kwaadaardig zelfs, het is meer dan louter kritiek. Alsof het hier om een heksenjacht gaat. Alsof er een agenda is tegen mijn persoon. Er wordt een zondebok gezocht en iemand moet vallen, zo lijkt het wel. En liefst een grote naam.” 

rv

Djokovic verdedigt ook het opzet van de Adria Tour. Nog maar eens. “Het was louter mijn wens om het tennis te helpen en in goed daglicht te stellen. Ik wilde het beste, maar kreeg het ergste. Alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan. Dat doet pijn.”

Gisteren stond Djokovic voor het eerst sinds zijn positieve coronatest en bijhorende zelfisolatie weer op het court. De Serviër sloeg in het Novak Tennis Center in Belgrado een balletje met vriend en landgenoot Viktor Troicki, die eveneens positief testte na het toernooi door Djokovic zelf georganiseerd. Met een brede glimlach genoot de Serviër alvast zichtbaar van het oefenpartijtje. Of hij er straks bij zal zijn op de US Open, is nog maar de vraag. “Ik weet het nog niet”, aldus Djokovic nog. “Ik speel zeker geen Washington of Cincinnati. Roland Garros voorlopig wel en ook Madrid en Rome staan ​​op de planning.”

Ondertussen is er op Twitter ook een rondje moddergooien aan gang tussen de onverbeterlijke Nick Kyrgios en de ‘coronazondaars’ met Dominic Thiem in het bijzonder. Na de video van een feestende Zverev in quarantaine, haalde het Australische woelwater zwaar uit (“Hoe egoïstisch kan je zijn?”), waarop Thiem zei dat Kyrgios toch vooral in eigen boezem moet kijken in plaats van kritiek te geven op anderen. De Oostenrijker vond dat Zverev ook gewoon “pech” had, toen iemand hem filmde wanneer hij de bloemetjes buiten zette in een strandbar in Monte Carlo.

Nick Kyrgios.
AP Nick Kyrgios.

De reactie van Kyrgios liet niet op zich wachten. “Waar heb je het over, Dominic? Dat ik al eens een racket heb stukgegooid? Dat ik al eens vloek? Dat ik al eens een match opzettelijk verloren heb - wat we allemaal al eens doen? Niet één van jullie heeft de intellectuele capaciteiten om te begrijpen waar ik vandaan kom. Daar houd ik jullie verantwoordelijk voor.” Waarna Kyrgios ook nog eens uithaalde naar Djokovic en Zverev. “Dit toont nog maar eens wat voor een grap dit is. Feesten tijdens een wereldwijde pandemie. Mensen verliezen hun geliefden en vrienden. En dan gaat Thiem ze nog even verdedigen. Zijn dit dan de ‘toppers’ van het tennis? Onbegrijpelijk.”

Lees ook:

Onze tennisexpert verklaart het gedrag van Zverev, die week na Balkan-fiasco de partytour opging: “Eerst geld, dan jezelf en dan het grotere goed” (+)

“Ik hou niet van ratten”: Becker steunt feestende Zverev en dient Kyrgios van repliek, maar die laat niet over zich heen lopen
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerda Phlypo

  Heeft altijd een groot gedacht van zichzelf

 • Lieven Cleymans

  Hoge bomen vangen veel wind. U hebt een voorbeeldfunctie. En maat al te vaak denken beroemdheden dat regels en wetten niet gelden voor hun. Hoogmoed komt voor de val.

 • Rudy Van Daele

  het is zo als overal , de zogezegde elite veegt overal hun voeten aan. En het volk keurt het dan nog goed ook.publiek moest wegblijven op tornooien waar deze pipo's spelen.

 • Marc Peeters

  Een heksenjacht? Djokovic permitteert zich wel héél veel. En 't is niet omdat je per ongeluk goed tegen een balletje kan slaan dat je ook verstand hebt. Zo blijkt...

 • Freddy Van Hulst

  Alex Putnik, het gaat erom dat iedereen een beetje in de pas loopt voor het algemeen welzijn maar nee, jij bent zoals de Amerikanen: my freedom, my freedom. Juist ja, en wat met je verantwoordelijkheidszin? Of sluit het een het ander uit? Zo lijkt het wel.