Djokovic mept Nadal eruit, nu halve finale versus Murray

Novak Djokovic.
AP Novak Djokovic.
De Serviër Novak Djokovic (ATP 1) heeft zich vandaag geplaatst voor de halve finales op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. In de kwartfinales haalde 's werelds nummer een het in een titanenduel in drie sets (7-5, 6-3 en 6-1 na 2 uur en 26 minuten) van de Spaanse titelverdediger Rafael Nadal (ATP 7), het zesde reekshoofd op het Parijse gravel. In de halve finales wacht een confrontatie met Andy Murray, die David Ferrer vloerde.

De clash tussen Nadal en Djokovic was een heruitgave van de finale van vorig jaar op het Parijse gravel. Toen trok de Spanjaard in vier sets aan het langste eind. Ook in 2012 versloeg Nadal de Serviër in de eindstrijd. Roland Garros is het enige ontbrekende grandslamtoernooi op de erelijst van Djokovic.

"Agressief gespeeld"
Djokovic vierde zo zijn eerste zege ooit op Nadal in Parijs, in een serie van zeven partijen, opmerkelijk ingetogen. "Rafael is en blijft een groot kampioen", liet de nummer een van de wereld respectvol weten. "Het is nog steeds een genoegen tegen hem te spelen, zeker hier op Roland Garros. Ik wist dat ik tegen hem agressief moest spelen en geconcentreerd diende te blijven. Dat is me gelukt, al ging het niet eenvoudig. Ik hoop dat ik dit niveau de rest van het toernooi kan vasthouden."

Nadal mikte in Parijs op een tiende eindzege. Tussen 2005 en 2014 won hij negen keer de titel. Alleen in 2009 lukte het niet. Toen botste Nadal in de achtste finales op de Zweed Robin Söderling. De nederlaag tegen Djokovic was dan ook nog maar de tweede voor Nadal in de Franse hoofdstad. In totaal heeft de Spanjaard er liefst zeventig overwinningen op zijn naam staan.

"Ik kom sterker terug"
Hij wilde Roland Garros na zijn bittere nederlaag zo snel mogelijk verlaten. De onttroonde titelhouder meldde zich kort na afloop meteen in de perskamer voor een korte reactie op zijn tweede verliespartij ooit op zijn geliefde gravelbaan in Parijs. "Novak was in deze partij gewoon te goed voor mij, zo simpel is het", sprak de negenvoudig kampioen met een strak gezicht. Nadal, die na nogal wat blessureleed nog altijd wacht op zijn topvorm, hield echter de moed erin. "Ik heb hier in 2009 voor de eerste keer een partij verloren", doelde hij op zijn nederlaag destijds in de vierde ronde tegen de Zweed Robin Söderling. "Dat was toen niet het einde van mijn loopbaan en dat zal het nu ook niet zijn. Ik ga hard aan het werk en wil sterker terugkomen."

LEES HIERONDER VERDER

AP
EPA
EPA
REUTERS

Djokovic neemt het in zijn halve finale dus op tegen Andy Murray (ATP 3). De Schot heeft zich vandaag voor de derde keer in zijn carrière geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. De als derde geplaatste Schot haalde het in de kwartfinales in vier sets (7-6 (7/4), 6-2, 5-7 en 6-1 na 3 uur en 16 minuten) van de Spaanse gravelspecialist David Ferrer (ATP 8), het zevende reekshoofd op het Parijse gravel. Het was de zestiende confrontatie tussen de 28-jarige Murray en de vijf jaar oudere Spanjaard, Murray leidt intussen met 10-6.

In 2011 en 2014 waren de halve finales telkens zijn eindpunt op Roland Garros. Toen bleek Rafael Nadal twee keer te sterk. In zijn halve finale neemt Murray het eerstdaags op tegen de Serviër Novak Djokovic (ATP 1). Het wordt de 27e onderlinge confrontatie tussen topfavoriet Djokovic en Murray, de stand is 18-8 in het voordeel van de Serviër. In Parijs is Djokovic op jacht naar zijn eerste eindzege op Roland Garros, het enige ontbrekende grandslamtoernooi op zijn erelijst. In de andere halve finale staan het Franse veertiende reekshoofd Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15) en het Zwitserse achtste reekshoofd Stan Wawrinka (ATP 9) tegenover mekaar.

EPA
EPA
GETTY
PHOTO_NEWS
AFP