Djokovic knokt zich in vier uur (en twee dagen) voorbij Murray naar finale

AFP
Novak Djokovic heeft zich dan toch geplaatst voor de finales van Roland Garros. De Serviër had wel meer dan zijn handen vol met Andy Murray. De Schot knokte zich na een 2-0 achterstand in sets helemaal terug in de wedstrijd. Gisteren pakte Murray de derde set, waarna de partij werd stilgelegd wegens een naderend onweer. Vandaag werd de wedstrijd tussen beide gladiatoren hervat. Murray wist set vier nog binnen te rijven, maar daarna nam Djokovic over, 6-3 6-3 5-7 5-7 6-1 na vier uur en twee dagen tennis. Morgen ontmoet de nummer één van de wereld Stanislas Wawrinka.

Een finale avant la lettre, zo zou je de halve finale tussen de kleppers Djokovic (ATP-1) en Murray (ATP-3) op Roland Garros kunnen noemen. In de eerste set bleek alvast dat beide heerschappen sterk aan elkaar gewaagd waren, maar 'Nole' is natuurlijk niet voor niks het nummer één van de wereld en etaleerde toch net dat tikkeltje extra. Bij 3-3 ging de 28-jarige Serviër door de service van zijn Britse collega Murray waarna hij snel de 6-3 op het bord zette. De hitte speelde trouwens een grote rol in Parijs, zo kregen we naar het einde van set 1 toe een korte 'hittebreak'.

Irritatie en foutenlast
In de tweede set liep het al evenmin vlot voor Andy Murray want de 28-jarige Schot moest opnieuw een 6-3 toestaan. Opvallend was de opeenstapeling van fouten bij een wat nukkige Murray. Het laatste punt van set twee - bij drie setballen voor Djokovic - was symbolisch voor zijn wedstrijd: wat een makkelijke smash moest worden, werd een serieuze misser waardoor Djokovic al bij al makkelijk met 2-0 aan de leiding ging. Bij zijn opponent zorgde dat toch voor wat frustratie. Een hoogstaande partij was het voorlopig overigens niet, de verwachtingen werden niet helemaal ingelost.

EPA
EPA

Murray knokt terug
Het zag er dan ook naar uit dat Novak Djokovic zich makkelijk zou plaatsen voor de finale van de 'French Open', maar het nummer één van de wereld kon in de derde set geen vervolg breien aan zijn al bij al eenvoudige, dubbele 6-3 en het bijbehorende spelniveau. Andy Murray - die beter en beter met de hitte omging - knokte fel en gebeten terug en bij 5-5 ging hij door de service van zijn Servische opponent. Vervolgens won de taaie Brit makkelijk zijn opslagspel, goed voor 7-5 setwinst. Het is nog niet gedaan, zoveel was duidelijk.

Felbevochten vierde set
In de vierde set leek Murray trouwens op zijn elan door te stomen met een snelle 2-0 voorsprong na een 'love' game op de service van Djokovic. De Serviër meteen wakker en zijn comeback kwam er al even gezwind: 2-2. Ineens was het weer de Brit wiens motor aan het sputteren sloeg en het kostte Murray bloed, zweet en tranen om zijn eigen game te behouden. Bij 3-3 werd de partij vervolgens onderbroken wegens een naderend onweer.

AP
REUTERS
EPA
GETTY

Dag 2

Vanmiddag om 13u werd de partij hervat en de Schot kwam het beste uit de kleedkamers. 'Nole' stapelde de fouten op en vond duidelijk het juiste ritme niet. Murray profiteerde optimaal en ging bij 5-5 door de opslag van de Serviër. Hij serveerde de set daarna makkelijk uit en dus moest het vijfde bedrijf de beslissing brengen tussen beide tenoren.

Djokovic stond net optijd weer recht en greep Murray bij de keel met agressief tennis. De Serviër sloeg bij 1-0 een eerste kloofje en diepte dat alsmaar verder uit. Bij 5-1 mocht hij serveren voor de match. Met een ace werd het pleit na vier uur en twee dagen dan toch beslecht in het voordeel van de nummer één van de wereld.

Finale tegen Wawrinka
Djokovic speelt zondagnamiddag om de titel tegen Stan Wawrinka (ATP 9). De Zwitser nam in vier sets met 6-3, 6-7 (1/7), 7-6 (7/3) en 6-4 de maat van thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15).

De 28-jarige Djokovic en de 30-jarige Wawrinka stonden in hun carrière al twintig keer tegenover elkaar. Slechts drie keer trok Wawrinka aan het langste eind. Dit jaar was Djokovic in de halve finales van het Australian Open met 7-6 (7/1), 3-6, 6-4, 4-6 en 6-0 te sterk voor zijn Zwitserse collega. De Serviër zou het toernooi uiteindelijk winnen.

PHOTO_NEWS
AP
REUTERS
AP