Diamond Games na één editie alweer van kalender

BELGA
De Diamond Games verdwijnen na één seizoen alweer van de tenniskalender. Het WTA-toernooi in Antwerpen beleefde begin dit jaar zijn comeback, met Kim Clijsters als toernooidirectrice. De publieke belangstelling voor het evenement was echter niet bijster groot. Topspeelsters lieten de Diamond Games, die vlak na de Australian Open stonden geprogrammeerd, liever links liggen. Daarom houdt organisator Golazo het na één editie voor bekeken. Sint-Petersburg neemt de plaats op de kalender in. Golazo zegt wel nog altijd een tennisevenement te willen organiseren in Antwerpen onder een andere formule.

Van 7 tot 15 februari vond in het Antwerpse Sportpaleis na zeven jaar onderbreking opnieuw een toptennistoernooi plaats voor vrouwen. Met Kim Clijsters werd er een nieuwe toernooidirectrice aangetrokken. Het toernooi kwam op de WTA-kalender in de Premier-categorie, net onder de grandslamtoernooien, en nam op die manier zowat de plaats in van het in 2013 voor het laatst georganiseerde WTA-toernooi van Brussel. De prijzenpot bedroeg 731.000 dollar, los van het diamanten racket, dat voorbestemd was voor de speelster die het toernooi twee keer zou kunnen winnen in drie jaar.

Clijsters
Het was de bedoeling om via de contacten van Kim Clijsters zoveel mogelijk speelsters uit de top-20 naar Antwerpen te lokken. Dat lukte maar gedeeltelijk omdat het toernooi vlak na de Australian Open georganiseerd werd. Bovendien kreeg het toernooi heel wat tegenslagen te verwerken. De Diamond Games moesten al snel afscheid nemen van de Belgische tennissters en de eerste twee reekshoofden Eugenie Bouchard en Angelique Kerber. Op de slotdag kon de finale tussen Andrea Petkovic en Carla Suarez Navarro niet doorgaan omdat die laatste met een nekblessure forfait diende te geven. Daarnaast moest de organisatie vrede nemen met in totaal 31.500 toeschouwers, terwijl er minstens 35.000 toeschouwers verwacht werden.

Nieuw toernooi
De organisatoren van de Diamond Games verwachten in de tweede helft van september wel een nieuw tennistoernooi te kunnen voorstellen. "Sinds de beslissing in mei om geen WTA-toernooi meer te organiseren, werd er werk gemaakt van een alternatief en die plannen worden stilaan concreet", klinkt het in een persbericht van Golazo. "Toernooidirectrice Kim Clijsters wil immers absoluut de huidige en toekomstige generatie toppers in ons land de kans te geven zich voor eigen publiek te kunnen tonen."