Dertien arrestaties in België na groot onderzoek naar matchfixing in tennis

rv
Er zijn vandaag op verschillende plaatsen in België 21 huiszoekingen uitgevoerd in een grootschalig onderzoek naar wedstrijdvervalsingen in het tennis, zo meldt het federaal parket. Dertien mensen werden opgepakt voor verhoor. Onder hen ook tennissers, "maar geen bekende namen". Ook in het buitenland waren er interventies.

Het onderzoek bracht aan het licht dat een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en nu professionele tennissers actief zou hebben omgekocht om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken. De verdachten hebben bijna allemaal hetzelfde profiel: geen inkomen, geen werk en financieel aan de grond. Ze kregen instructies om cashgeld in te zetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen.

De huiszoekingen vonden plaats in Sint-Gillis (2), Vilvoorde, Mechelen (4), Ukkel, Laken, Jette (2), Schaarbeek (2), Sint-Agatha-Berchem, Geraardsbergen (4), La Louvière, Sint-Joost-ten-Node en Watermaal-Bosvoorde. Op vraag van de Belgische onderzoeksrechter werd simultaan opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slovakije, Nederland en de VS. De operatie kreeg steun van de Europese politieorganisatie Europol.

Geweld niet geschuwd

In 2015 ontving de Kansspelcommissie verschillende meldingen van gokinstellingen waaruit bleek dat heel wat personen van Armeense afkomst en verblijvend in ons land zich mogelijk schuldig maakten aan matchfixing in het tennis. Ze richtten zich daarbij op wedstrijden van kleinere toernooien uit het Futures- en Challenger-circuit, waar meestal geen cameraopnames zijn.

Het gerecht spreekt over feiten van matchfixing, corruptie, witwassen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie. De bende zou ook geen geweld of bedreigingen hebben geschuwd. De bende viel terug op een crimineel netwerk om anoniem grote geldsommen naar het buitenland te laten vloeien, aldus nog het federaal parket

Beeld ter illustratie.
REUTERS Beeld ter illustratie.

Tennis Vlaanderen: "Werken aan zuiverder tennis" 

Bij Tennis Vlaanderen zijn ze zich bewust van de problematiek. "Matchfixing bestaat, maar wij werken eraan om onze sport te zuiveren", reageert Dirk Deldaele, Integrity Manager van Tennis Vlaanderen. "Wij wisten dat het onderzoek lopende was. De precieze details kenden we uiteraard niet. Dat het tennis met soortgelijke problemen kampt, is voor ons niet nieuw. Maar we werken eraan om onze sport te zuiveren. We zetten hard in op preventie, en maken zo onze spelers bewust van de problematiek. Er is ook een meldpunt opgericht en onze toptennissers moeten een integriteitsverklaring ondertekenen. Daarnaast houden we ook sensibiliseringscampagnes bij internationale toernooien in België. Tot slot is er sinds 2016 een nationaal platform tegen matchfixing waar sportbonden, zoals wij, samenwerken met onder meer de gerechtelijke politie."

Het federaal parket liet ook weten dat bij de huiszoekingen dertien mensen werden opgepakt voor verhoor. "Matchfixingpraktijken zien we inderdaad vooral opduiken bij ITF- en Futurestoernooien", legt Deldaele uit. "Het gaat ook voornamelijk om spelers die lager staan dan de driehonderdste plaats op de wereldranking. Zij zijn makkelijker te benaderen dan de echte toppers op bijvoorbeeld grandslamtoernooien." 

Photo News

Muyters tevreden met onderzoek naar matchfixing in het tennis

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is tevreden met het lopende onderzoek naar matchfixing in het tennis. "We staan voor eerlijke sport op alle vlakken, laat het gerecht nu maar zijn werk doen", klinkt het. "We voeren een beleid rond dat thema en de federaties, en zeker de tennisbond, volgen dat goed op."

Photo News44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  wel raar vindt ik dat de staat dus de ministers er zo snel bij kunnen zijn als het om de mindere en kleinere man gaat,en direct arrestaties doorvoeren,maar dieven uit hun kringen laten ze gaan ,die moeten niet eens gaan lopen ,die wandelen gewoon met uitpuilende zakken euros van onze staats en hulp kassen,de kleine man mag niet aan corruptie doen dat is alleen voor de elite politiekers en rechters

 • Pasceline Dubois

  Idd bij wielrennen valt het wel meer op, soms zie je het peloton op paar seconden van koploper en niemand rijdt er naar toe, je gaat me niet wijsmaken dat ze allemaal erdoor zitten, wordt regelmatig vooraf beslist wie wint, maar nu gaan ze er iets aan doen, terwijl de laatste wed van reg competitite tussen moeskroen en eupen zelfs blinden konden vaststellen dat er omkoop was! Hierdoor is eerlijke ploeg de dupe!

 • Carolina Dai

  Ik hoop dat de echte daders gestraft worden en niet de kwetsbare, werklozen die zich tot dit hebben laten verleiden k

 • van meerhaeghe patrick

  aan wat hebben de boerkes hun titel te danken denk eens goed eens na ,ben niet anti brugge, maar bekijk eens de uitslagen van de play offs goed ,daar zijn milljoenen verspeeld beste mensen toch niet blind op ik ;,;,;

 • Patrick Moers

  Denken jullie nu echt dat dit alleen bij tenniswedstrijden bestaat.Dan wordt het hoog tijd dat jullie oogkleppen afvallen.