Bemelmans mept na spannende vijfsetter killer van Wawrinka naar huis

belga
Ruben Bemelmans is er voor het eerst in zijn carrière in geslaagd om de derde ronde op Wimbledon te bereiken. Dat verliep niet zonder slag of stoot, want onze landgenoot had er een spannende vijfsetter tegen Daniil Medvedev voor nodig. In de beslissende vijfde set trok Bemelmans uiteindelijk aan het langste eind: 6-4, 6-2, 3-6, 2-6 en 6-3.

Daniil Medvedev verbaasde maandag vriend en vrijand door al in de eerste ronde Stan Wawrinka (ATP 3) uit het tornooi te knikkeren. Dat nota bene in zijn debuut op Wimbledon. "Hij is in topvorm en met zijn vlakke slagen kan hij veel schade aanrichten op gras", klonk het diezelfde dag nog bij Bemelmans. De Limburger was dus op zijn hoede, maar kon in de rol van underdog complexloos de partij aanvatten. Nooit eerder knokte onze landgenoot zich tot in de derde ronde op het Londense gras.

Lange rally's kregen de fans op court 16 in set één amper te zien. Beide heren serveerden sterk en gaven mekaar geen duimbreed toe. Het ging dan ook gelijk op tot 4-4, maar dan was de eerste break een feit. Met een kleine portie geluk aan zijn zijde - bij 30-40 viel de bal via de netrand aan de goede kant van het veld - mocht Bemelmans bij een 5-4 voorsprong serveren voor setwinst. Een kans die hij niet liet liggen. Met een ace, illustrerend voor zijn beresterke servicegames, maakte onze landgenoot het af: 6-4 na precies een halfuur tennissen.

photo_news

Vroege break, alles lukt

Bemelmans trok de positieve spiraal in set twee gewoon door. Bij 1-1 ging hij een tweede keer in de partij door de opslag van de 21-jarige Rus. Zowat alles lukte op dat moment bij de linkshandige Genkenaar. Hij raasde door set twee en liep in geen tijd uit tot een 5-1 voorsprong. Medvedev spartelde nog even tegen, maar had uiteindelijk niets in te brengen tegen een in bloedvorm verkerende Bemelmans: 6-2, een plaatsje in de derde ronde wenkte.

Een heel ander beeld in het begin van de derde set. Medvedev stond goed te serveren en ging in het eerste opslagspelletje van Bemelmans meteen door zijn service. Het was een kloof die onze landgenoot niet meer wist te dichten: 3-6.

photo_news
photo_news

Twijfel steekt de kop op

De twijfel begon plots de kop op te steken en Bemelmans maakte enkele foutjes. Medvedev wist wel raad met de dubbele fout van de Belg en had al snel in de vierde set een break te pakken. De Rus won 'on serve' ook veel makkelijker zijn eigen opslagspelletjes. Na een tweede break was het kwaad al geschied. Met 2-6 in de vierde set was de comeback van de nummer 49 op de hoofdtabel al helemaal een feit.

Bemelmans moest dan wel zijn eerste spelletje meteen inleveren in de beslissende vijfde set, toch vond hij zijn betere tennis terug. Als een leeuw vocht hij weer voor elk punt en dat legde hem geen windeieren. Tot twee keer toe wist de fysiek frisse Bemelmans door de opslag van Medvedev te gaan. Die had duidelijk zijn kruit verschoten. Met een serve and volley maakte Bemelmans het knap af. Richting die historische derde ronde op een Grand Slam.

Anderson wordt tegenstander in derde ronde

Bemelmans neemt het om een plaats in de achtste finales van Wimbledon op tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-42). Die schakelde vandaag nog de Italiaan Andreas Seppi (ATP-87) in de tweede ronde uit.

De 31-jarige Anderson haalde het met 6-3, 7-6 (7/4) en 6-3. Hij had daar 1 uur en 40 minuten voor nodig. Bemelmans en Anderson stonden in het verleden nog nooit tegenover elkaar.

"Zege tegen Medvedev zegt genoeg over zijn niveau"
"Zijn zege tegen Daniil Medvedev (ATP-49) zegt genoeg over het niveau van Bemelmans", verklaarde Anderson. "Ik heb Medvedev zien spelen op Queen's en Eastbourne en was onder de indruk. Ik weet ook dat Bemelmans een erg goede grasspeler is. Hij komt graag naar het net en dat is een goede tactiek op deze ondergrond. Ik zal me vooral op mijn eigen spel concentreren. Als mijn opslag draait, moet ik al veel kunnen controleren. Het is altijd de bedoeling dat de tegenstanders zich aan mijn spel aanpassen, niet andersom."

photo_news

Coach Hemmes voorspelt mooie toekomst voor Bemelmans

"Dit is ongelooflijk", reageerde Fred Hemmes, de Nederlandse coach van Bemelmans, na afloop. "Ruben speelt al enkele weken goed. Eindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar", laat Hemmes optekenen. "Hij werkt hard om vooruitgang te boeken en plukt daar de vruchten van. Ik ben heel tevreden. Het was een bizarre partij. Ruben verzwakte nadat hij de tweede set cadeau had gekregen van Medvedev. Hij maakte plots fouten, waardoor de Rus zich opnieuw in de wedstrijd tenniste. In de vijfde set knokte hij terug en won hij de wedstrijd. Dit is echt een knappe overwinning", analyseerde Hemmes de match.

Bemelmans werkt nu iets langer dan een jaar samen met Hemmes, die behoort tot het trainersteam van Tennis Vlaanderen. De 29-jarige Limburger viel na zijn "mooiste overwinning" in de armen van zijn Nederlandse coach. "Wimbledon is zijn favoriete toernooi. Hij speelt ongelooflijk goed op gras", steekt Hemmes de loftrompet over zijn poulain. "Nu zal hij wellicht de top 100 opnieuw binnenkomen. Als hij de afspraken die we gemaakt hebben nakomt, wacht hem nog een mooie toekomst. Ruben heeft veel talent, maar hij moet wat meer ballen aan zijn lijf hebben. Er zijn nog details die hij kan verbeteren. Hij kan heel hard meppen op een bal, maar hij zou moeten proberen iets stabieler te zijn."

belga

"Mooiste zege uit mijn carrière"

 "Ik werd overwelmd door de emoties", reageerde de 29-jarige Limburger, die voor het eerst de derde ronde bereikt op de All England Club. "Dit is een van de knapste prestaties van mijn carrière. Ik schopte het op de US Open (2015) al eens tot de derde ronde, maar dit resultaat is nog mooier. Wimbledon is mijn favoriete toernooi", verklaarde Bemelmans. "De eerste twee sets heb ik écht goed gespeeld, maar nadien tenniste ik te passief. In de beslissende set moest ik alles uit de kast halen om niet uitgeschakeld te worden. Ik heb gevochten voor elk punt en Medvedev begon zich te ergeren aan de umpire. Ik heb niet gezien of hij haar bekogeld heeft met muntstukken na de wedstrijd, maar dat is niet mijn zaak. Ik ben gewoon heel gelukkig."

Bemelmans rukt voorlopig op naar de 96e plaats op de ATP-ranking, waardoor hij voor het US Open later deze zomer geen kwalificaties meer zou moeten afwerken. Bovendien strijkt de Genkenaar ook ruim 100.000 euro op aan prijzengeld. "Met dat bedrag kan ik verder investeren in mijn carrière", legde Bemelmans uit. "Toen ik de kwalificaties speelde, had ik altijd getekend voor een plaats in de derde ronde. Ik heb niet echt een uitleg voor mijn sterke prestaties. Ik werk hard en volg de schema's van mijn coach Fred Hemmes keurig op."

belga
belga