Belofte maakt schuld: coaches 'Ali' laten zich Van Uytvanck-kapsel aanmeten

Ann Devries en Koen Embrechts, respectievelijk de coach en de physical coach van Alison Van Uytvanck, gaan sinds vandaag ook (tijdelijk) met een rosse haarkleur door het leven. Dat is het resultaat van een weddenschap tussen de twee coaches en de 21-jarige Grimbergse, die het op Roland Garros tot in de kwartfinales schopte.

Als Van Uytvanck de kwartfinales van een grandslamtoernooi kon bereiken, zouden beide coaches hun haren verven. 'Ali' voegde in Parijs de daad bij het woord en speelde woensdag de kwartfinales op het Franse gravel, waarin ze uiteindelijk moest buigen voor de Zwitserse Timea Bacsinszky. Devries en Embrechts wisten wat hen te doen stond en kregen hun nieuwe koperrode haarkleur, die er zo'n twee weken opblijft, vrijdag in het Topsportcentrum van Tennis Vlaanderen in Wilrijk. "Op zich valt het wel mee", lachte Devries. "En als je een weddenschap doet, moet je je er ook gewoon aan houden", klonk het bij de coach. "Ik vind het best wel mooi", lachte Van Uytvanck zelf.

"In snelheid gepakt"
René Van Uytvanck, de papa van Alison, was een van de aandachtige toeschouwers in Wilrijk. "We zijn woensdagavond vertrokken uit Parijs en het is bijzonder druk geweest de voorbije dagen. Ik wist dat Alison zo'n resultaat vroeg of eerder laat kon neerzetten, maar ze heeft ons echt wel in snelheid gepakt. We hadden nooit gedacht dat ze zoiets nu al had kunnen doen", klonk het. "De laatste tijd zag ik al wel dat ze in uitstekende doen was. Zo haalde ze het op de Diamond Games net niet van Andrea Petkovic (waar ze een rist matchballen onbenut liet) en bereikte ze ook steevast de hoofdtabel op de toernooien waar ze kwalificaties moest spelen. Ze kwam beter en beter op gang en het niveau was er".

Dankzij haar prestaties op de Open Franse tenniskampioenschappen komt Van Uytvanck maandag op de nieuwe WTA-ranking de top-50 binnen en wordt ze zo ook de Belgische nummer één. Papa Van Uytvanck houdt net als zijn dochter echter de voeten op de grond. "We blijven het stap voor stap bekijken en moeten alles ook kunnen plaatsen. Je moet kunnen relativeren, Alison laat alles op zich afkomen."

LEES HIERONDER VERDER

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Alison Van Uytvanck zelf begint stilaan te beseffen wat ze gepresteerd heeft. De 21-jarige Grimbergse deed het de voorbije anderhalve week uitstekend in Parijs en schopte het als nummer 93 van de wereld tot in de kwartfinales, waar ze woensdag uiteindelijk moest buigen voor de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24). "Het is heel druk geweest, ik ben amper thuisgeweest", klonk het. "Het is moeilijk om te beseffen wat ik allemaal gepresteerd heb, ook omdat het zo hectisch geweest is, maar dat besef komt er stilaan wel", stelde 'Ali', die vanavond nog naar Nederland doorreist voor het grastoernooi van Rosmalen.

Voetjes op de grond
Van Uytvanck komt dankzij haar prachtprestatie op het Parijse gravel de top-50 van het klassement binnen en wordt de nieuwe Belgische nummer één op de WTA-ranking. Zelf houdt ze echter de voetjes op de grond. "Uiteraard probeer ik elke wedstrijd te winnen, maar ik bekijk het match per match en toernooi per toernooi. Er zijn ook zo veel dingen waar je rekening mee moet houden op toernooien. Denk maar aan de loting die kan mee- of tegenvallen. De tegenspeelsters zullen nu waarschijnlijk ook wel extra hard hun best doen om een kwartfinaliste van Roland Garros te kunnen kloppen", klonk het.

Normaal gezien speelt Van Uytvanck na Rosmalen in Engeland de kwalificaties op de WTA-toernooien van Birmingham en Eastbourne. Daarna volgt met Wimbledon het derde grandslamtoernooi van het seizoen. "Ik heb enorm veel zin om aan het grasseizoen te beginnen", besloot de nieuwe Belgische nummer één.

BELGA
BELGA
BELGA