België sneuvelt in kwartfinale ATP Cup: Gillé en Vliegen verliezen beslissend dubbelspel tegen Nadal en Carreno Busta

Carreno Busta en Nadal.
REUTERS Carreno Busta en Nadal.
België is gesneuveld in de kwartfinale van de ATP Cup. Specialisten Sander Gillé en Joran Vliegen verloren na een supertiebreak het beslissende dubbelspel van Rafael Nadal en Pablo Carreno Busta. 

David Goffin zorgde eerder op de ATP Cup in Sydney voor een heuse verrassing. Hij versloeg vanmiddag Rafael Nadal, de nummer 1 van de wereld, en hield België zo in de running voor een plaats in de halve finales. Het duo Gillé/Vliegen moest vervolgens ons land in het afsluitende dubbelspel over de streep trekken tegen Pablo Carreno Busta en Nadal.

Gillé en Vliegen toonden zich alleszins niet onder de indruk van Nadal. Ze serveerden prima en hielden gelijke tred met de Spanjaarden. De beslissing moest uiteindelijk vallen in de tiebreak en daarin haalden de Belgen de bovenhand (9/7).

Ook in het tweede bedrijf ging het lange tijd gelijk op. Beide duo’s bleven on serve, tot een 5-5-stand. Gillé en Vliegen moesten hun opslag inleveren, waarna de Spanjaarden de tweede set in de wacht sleepten: 5-7. De spanning steeg in Australië.

Een supertiebreak moest voor de beslissing zorgen, en daarin trokken Nadal en Carreno Busta aan het langste eind (7/10). Net niet voor de Belgen. In de halve finale nemen de Spanjaarden het op tegen gastland Australië.

Nadal: “Overstap naar Australië was lastig te verteren”

“Ze (België, red) hebben het goed gedaan. Ze speelden een uitstekende interland, toonden heel goed tennis”, vertelde Rafael, nadat hij met landgenoot Pablo Carreno Busta het dubbelduo Sander Gillé en Joran Vliegen had verslagen na een supertiebreak. Voor Nadal was het al zijn tweede wedstrijd van de avond. Enkele uren eerder verloor de negentienvoudige grandslamkampioen van David Goffin.

“Ik heb mijn best gedaan in het enkelspel. Daarin kon ik het niet afmaken. Maar gelukkig winnen we het dubbel en we zijn heel bij dat we in de halve finales staan”, vervolgde de kopman van de Spanjaarden, die het nu moeten opnemen tegen gastland Australië. “Dat wordt opnieuw heel lastig, maar we gaan weer alles geven zoals we altijd doen”, onderstreepte hij.

De kwartfinales van de ATP Cup worden net als de halve finale en finale in Sydney gespeeld. De groepsfase werkte Spanje in Perth af. “De overstap was lastig te verteren, want we kregen weinig tijd om ons aan te passen”, ging Nadal verder. “De omstandigheden hier zijn ook heel zwaar, met de vochtigheid. Als je dan nog moet spelen tegen een topper als David in het enkel en aansluitend dubbel speelt, dan is het zwaar. Zij (België, red) zijn hier al tien dagen, voor ons is het de eerste dag. We zitten in de moeilijkste situatie in deze ATP Cup. We kwamen als laatste ploeg naar Perth en moesten drie uur tijdsverschil verteren. Nu is het opnieuw 1u10 ‘s nachts en zullen we niet voor 4u in bed liggen. Dat is iets om aan te kaarten. Maar we staan hier nu. We zijn blij in Sydney te zijn.”

Darcis: “Exit doet pijn, maar kunnen met opgeheven hoofd vertrekken”

“Toen het in de duels 1-1 stond, wisten we dat alles mogelijk was, ook al speelde Nadal het dubbel”, vertelde captain Darcis. “Sander en Joran zijn heel diep gegaan en hebben alles gegeven. Ze speelden heel stevig, maar het mocht niet zijn. Soms scheelde het maar weinig. Triest, maar dat is nu eenmaal tennis.”

Darcis, die tegen Spanje zelf niet in actie kwam, loofde zijn teammaats. “Kimmer speelde een geweldige partij tegen Bautista Agut, in heel lastige omstandigheden. We zijn heel fier op hem. Aan de glansprestatie van David tegen Nadal moet ik niet veel toevoegen. Hij klopte gewoon de nummer 1 van de wereld, buitengewoon. We balen na deze exit, maar kunnen met opgeheven hoofd de ATP Cup verlaten.” 

AP
AP
EPA
EPA
AFP