Belgen kloppen Bulgarije op ATP Cup nadat Goffin zijn ‘zwart beest’ vloert en ook dubbelspecialisten zich naar winst knokken

Goffin met gebalde vuist na winst tegen Dimitrov.
AP Goffin met gebalde vuist na winst tegen Dimitrov.
België heeft Bulgarije met 2-1 verslagen op de ATP Cup tennis. In het beslissende dubbelspel tegen Bulgarije wonnen Sander Gillé (ATP 46 in dubbel) en Joran Vliegen (ATP 38) dinsdag in Sydney met 3-6, 6-4 en 10/7 van Grigor Dimitrov (geen dubbelranking) en Alexandar Lazarov (ATP 471). Groot-Brittannië gaat als winnaar van groep C door naar de kwartfinales. België moet de resultaten in de andere poules afwachten of het als één van de beste nummers twee kan doorstoten naar de Final 8.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Deugddoende zege voor David Goffin op de ATP Cup, de nieuwe landencompetitie waarin België het vandaag opnam tegen Bulgarije. Ons hoogste reekshoofd (ATP 11) klopte in de Ken Rosewall Arena van Sydney Grigor Dimitrov (ATP 20), het opslagkanon dat hem onder andere van winst op de ATP Finals twee jaar geleden had gehouden. Goffin verloor set één (4-6), om de volgende twee sets naar zich toe te trekken: 6-4 en 6-2 na 2 uur en 28 minuten. 

Goffin pakt uit met heerlijk punt:

Het duel tussen de nummers 1 van beide landen begon niet goed voor Goffin, die meteen zijn opslagspel verloor. De Luikenaar knokte zich echter terug in de set door twee keer door de service van Dimitrov te gaan, al leverde Goffin ook nog tweemaal zijn opslagspel in. Daardoor trok de Bulgaar met 4-6 aan het langste eind. Goffin ging beter van start in de tweede set. Hij realiseerde twee breaks voor een 3-0 voorsprong, waarna beide spelers nog één keer hun opslagspel moesten afstaan: 6-2. In de derde set verloor Dimitrov opnieuw twee opslagspelletjes, Goffin behield de hele set zijn service. Zo sloot hij de partij af met opnieuw 6-2. In tien onderlinge duels is het pas de tweede zege voor Goffin tegen Dimitrov.

Goffin: “Heel blij voor mijn land en met het oog op Australian Open”

 “Het was een fantastische wedstrijd”, zei Goffin na het duel met Dimitrov. “Ik ben op het court gekomen met de gedachte iets anders te tonen dan twee dagen geleden. Ik was niet tevreden over mijn houding en mijn spel. Deze keer kwam ik aan met een compleet andere ingesteldheid. Grigor speelde heel goed in de eerste set, maar ik behield mijn niveau en dat heeft uiteindelijk geloond”, aldus de Belgische nummer 1, die acht aces en 30 winners sloeg en 20 breakkansen kreeg.

Dimitrov is Goffins zwarte beest. De Luikenaar kon hem pas voor de tweede keer in tien confrontaties verslaan. “Het is altijd moeilijk spelen tegen Grigor. Hij heeft veel troeven en heeft ook altijd een antwoord klaar. Ik gaf niet op na de verloren eerste set. Soms gebeurt het dat ik dan een dipje heb. Maar nu was daar geen sprake van, zeker omdat het de laatste kans was voor ons land. Ik heb echt genoten van deze match. Ik raakte de bal goed en voelde me fysiek goed. Voor dit soort wedstrijden werken we hard op training. Ik ben heel blij voor mijn land en met het oog op de Australian Open.”

REUTERS

Nog voor Goffin ging Steve Darcis (ATP 200) met 6-3 en 6-0 onderuit tegen Dimitar Kuzmanov (ATP 417), dus was het het dubbelspel dat beslissing moest brengen. Sander Gillé (ATP 46 in het dubbel) en Joran Vliegen (ATP 38 in dubbel) namen het daarin op tegen Dimitrov en Kuzmanov en onze landgenoten knokten zich naar winst in drie sets. Gillé en Vliegen moesten in de eerste set één opslagspel inleveren. Dat volstond voor Dimitrov en Lazarov om die met 3-6 te winnen. In de tweede set realiseerden de Bulgaren meteen een break, maar Gillé en Vliegen gingen nog twee keer door de opslag van Dimitrov en Lazarov: 6-4. In de supertiebreak trokken de Belgen met 10/7 aan het langste eind.

Joran Vliegen (links) en Sander Gillé trokken de Belgen over de streep.
EPA Joran Vliegen (links) en Sander Gillé trokken de Belgen over de streep.

“Ik heb hier geen woorden voor”, reageerde Vliegen, die na de zege in de armen van David Goffin sprong. “We krijgen niet vaak de gelegenheid in zo’n stadion aan te treden, op zo’n niveau. Het was niet eenvoudig, maar we konden rekenen op de steun van onze ploegmaats. Grigor Dimitrov stond tegenover ons, maar daar mochten we niet aan denken. We moesten heel geconcentreerd blijven. Het was spannend, maar dat hebben we al eerder meegemaakt en we hebben het fantastisch gedaan in de supertiebreak. Ik ben erg blij.”

AFP

Steve Darcis: “Bidden en hopen”

“Het is bidden en hopen”, verklaarde kapitein Steve Darcis. “Ik denk dat we een goede kans hebben”, zegt Darcis. “We kunnen niets anders doen dan afwachten. Woensdag gaan we gewoon trainen alsof we vrijdag moeten spelen en ondertussen houden we vol goede hoop de resultaten in de andere groepen in de gaten.”

REUTERS
REUTERS
EPA