Bedankt, Kim! Wickmayer tankt vertrouwen tegen Oekraïnse en staat in tweede ronde

photo_news
Het zal 'Wicky' ongetwijfeld deugd doen. Onder toeziend oog van Kim Clijsters - die Wickmayer als vriendendienst met raad en daad bijstaat op het Londense gras - knokte onze landgenote zich voorbij de Oekraïnse Kateryna Bondarenko (WTA 112) in haar eerste ronde op Wimbledon. Het werd 6-2 en 7-5.

Wickmayer, die aan haar tiende Wimbledon toe is, haalde in 2011 nog de achtste finales in Londen, maar sindsdien verloopt het stroever. De afgelopen vier jaar won ze op het grandslamtoernooi slechts één partij. Tegen Kateryna Bondarenko wou ze komaf maken met die negatieve spiraal. En de start oogde alvast veelbelovend. Wickmayer walste in de eerste set over de Oekraïnse met agressief tennis en 6-2 setwinst was dan ook het logische gevolg.

Ook voetballer Mathew Ryan (ex-Racing Genk en -Club Brugge) tekende naast Kim Clijsters present
photo_news Ook voetballer Mathew Ryan (ex-Racing Genk en -Club Brugge) tekende naast Kim Clijsters present

Mentaal sterk

Ander verhaal in het tweede bedrijf. Bondarenko krikte haar niveau aanvankelijk op en in het spel van 'Wicky' slopen wat foutjes. Zo keek onze landgenote plots tegen een 4-1 achterstand aan. Het sein voor Wickmayer om opnieuw agressiever te gaan tennissen. En dat loonde. Wickmayer pakte drie spelletjes op een rij en bracht de bordjes weer in evenwicht: 4-4. Bij 6-5 serveerde onze nummer 96 op de WTA-ranking voor het eerst voor matchwinst. Het vierde wedstrijdpunt bleek uiteindelijk het goede. Na 1 uur en 16 minuten stond de 6-2, 7-5 eindstand op het scorebord van court 9.

In de tweede ronde neemt Wickmayer op tegen de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 15). Het veertiende reekshoofd was met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA 75). Beide speelsters stonden al twee keer eerder tegenover mekaar. In 2014 won de Spaanse op hardcourt in Hobart na een snelle opgave van Wickmayer. Twee jaar later werd het 6-3, 6-0 voor Muguruza in de derde ronde van Roland Garros. De Spaanse stoomde daarna door naar de eindzege in Parijs, haar eerste en (tot dusver) enige grandslamtitel. Op Wimbledon speelde Muguruza in 2015 de finale, waar ze verloor van Serena Williams.

photo_news
photo_news
belga

"Het doet deugd om deze wedstrijd te winnen, zeker op dit moment", reageerde Wickmayer zichtbaar tevreden. "Voor iemand met weinig zelfvertrouwen op gras heb ik een heel degelijke wedstrijd gespeeld. Ik ben tevreden over het niveau dat ik haalde. In de tweede set wilde ik het spel wat forceren en stond ik gespannen op de baan. Bij een 4-1 achterstand ging het plots veel beter. Mijn returns kwamen goed aan, ik nam meer tijd voor mijn opslag en ik maakte betere keuzes. Ik keerde terug in de wedstrijd en zette de set zelfs nog naar mijn hand. Kim (Clijsters, red.) gaf me na de match een knuffel, dat deed veel plezier."

Wickmayer neemt het in de tweede ronde op tegen de Spaanse Garbine Muguruza. "Dat wordt een moeilijke opdracht. Ze heeft een agressieve speelstijl en mept heel hard tegen de ballen. Vorig jaar maakte ik op Roland Garros geen schijn van kans. Ze heeft hier de finale al bereikt (in 2015) en heeft dus al wat bewezen op gras. Maar ik ben heel tevreden dat ik de tweede ronde heb gehaald. Ik ga me op de partij tegen Muguruza grondig voorbereiden en probeer alles uit de kast te halen. Je weet het nooit in de tennissport."