Novak Djokovic haalt zijn allerbeste tennis boven, overklast Rafael Nadal en pakt zijn zevende recordzege op de Australian Open

EPA
Nooit deed iemand beter dan Novak Djokovic. Het Servische nummer één in het mannentennis won tegen Rafael Nadal (ATP-2) zijn zevende Australian Open. Een record. En dat met indrukwekkend tennis: 6-3, 6-2, 6-3.

Twee frisse hoentjes aan de start van de finale op de Australian Open. Novak Djokovic en Rafael Nadal wervelden doorheen het toernooi en stonden op weg naar de finale allebei ‘maar’ een twaalftal uur op de baan. Nadal verloor bovendien geen enkele set. Heel Australië maakt zich op voor een titanenstrijd.

Toch was er eentje niet helemaal op de afspraak bij het begin van de partij. Rafael Nadal moest zijn eerste opslagspel meteen inleveren, terwijl Djokovic autoritair heerste op zijn eigen service. Een blitzstart van de Serviër. Nadal knokte zich nadien in de partij, maar het kwaad was geschied. Te meer omdat een hypergeconcentreerde Djokovic op een fenomenaal niveau stond te acteren. De Serviër moest in de hele eerste set maar één puntje weggeven op zijn eigen opslag. Dat heet dan dominant zijn.

AFP

Een betere Nadal aan het begin van de tweede set. De Spanjaard kon daarbij wel even gelijke tred houden met zijn concurrent. Het liep aardig tot 2-2, maar daarna trok Djokovic toch weer het laken naar zich toe. ‘s Werelds nummer één hield zijn niveau aan en mepte een aantal fenomenale punten uit zijn racket. Dat terwijl Nadal zijn foutenlast moeilijk kon beperken. Djokovic stoomde in één ruk door naar 5-2 en klopte het tweede bedrijf af met drie aces op rij. Weinig aan te doen.

Want wat Nadal ook probeerde, Djokovic was amper uit zijn lood te slaan. Ook in de derde set ging hij snel door de opslag van zijn concurrent. Een stilaan wanhopige Nadal beet zich op revanche vast aan de laatste strohalmen. Veel mocht dat niet baten. Djokovic rook zijn zevende recordzege in Melbourne en serveerde de partij autoritair uit. Een heruitgave van de bijna zes uur durende marathonpartij in 2012 bleef dus uit. Na iets meer dan twee uur mocht Djokovic zijn armen in de lucht gooien. 6-3, 6-2, 6-3. 

De 31-jarige Serviër volgt op de erelijst Roger Federer op. Met zijn zevende eindzege in Australië  steekt hij Roy Emerson (1961, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967) en Roger Federer (2004, 2006, 2007, 2010, 2017 en 2018) voorbij om alleen recordhouder te worden. Zelf won hij de ‘happy slam’ in 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016. In totaal heeft de Serviër vijftien grandslamtitels op zijn erelijst staan. Nadal heeft er zeventien, Federer is met twintig stuks recordhouder. 

EPA
Novak Djokovic won zijn zevende Australian Open.
AFP Novak Djokovic won zijn zevende Australian Open.
AP

Djokovic: “Ik ben een beetje sprakeloos”

“Ik wil Rafa ook proficiat wensen. Je kwam opnieuw terug na een blessure. Je toont daarmee iedereen je vechtlust. Niet alleen aan mij, maar je bent daarmee ook een voorbeeld voor jonge tennissers. Net als Rafa ging ik twaalf maanden geleden zelf onder het mes. Om hier nu te staan met een recordzege... Dat is onwaarschijnlijk. Ik ben een beetje sprakeloos. Ik wil mijn team bedanken om achter mij staan. Het is een individuele sport, dat weet ik, maar jullie staan achter mij. Zelfs doorheen mijn slechtste dagen. Trofeeën zijn speciaal als je die met iemand kan delen. Daarom ook een bedankje voor mijn vrouw en twee kindjes.” 

REUTERS
EPA

Nadal: “Novak haalde een ongelooflijk niveau”

“Eerst en vooral proficiat aan Novak. Hij heeft hier een ongelooflijk niveau gehaald. Ik had niet mijn beste dag vandaag en ik kwam uit tegen iemand die veel beter speelde. Het waren twee mooie weken voor mij. Ik ben wel blij met waar ik sta na dit toernooi. Ik kwam net voor de Australian Open terug uit blessure. Voor dit toernooi had ik dit jaar nog geen wedstrijd gespeeld. Ik denk dat ik hier mooi tennis heb gespeeld, dat als inspiratie kan dienen voor de rest van het seizoen. Ik blijf vechten om mijn beste niveau te blijven halen. Dat is soms niet makkelijk door blessures en de enorme tegenstand, zoals ik die vandaag tegenover mij kreeg.”

AFP
AFP
REUTERS
AFP
EPA
AFP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Rafael Nadal en Novak Djokovic.
AFP Rafael Nadal en Novak Djokovic.
Novak Djokovic.
AFP Novak Djokovic.
De trofee voor de eindwinnaar.
AFP De trofee voor de eindwinnaar.
AFP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marko Decandt

  Parcours van Djokovic was nu ook niet bepaald moeilijk te noemen tot de finale. Geen enkele grote naam, enkel Nishikori was zowat de enigste serieuze tegenstander en dan geeft die nog op ook. Nadal had het nu ook wel niet zo moeilijk. Bij de AO is eigenlijk nooit iedereen top. Is ook de GS met het minste prestige en de winnaar is vaak niet de grootste naam.

 • Bruno-Pierre Claus

  In deze finale hoopte ik op Nadal als winnaar! Heb al hun matchen gezien, en Nadal was sterker van het begin... En dan dit. I don’t believe! Ok ben natuurlijk ook geen Djokovic fan maar meer Federer en Nadal.

 • Roland Desnyder

  2 supertoppers en Federer er nog bij ...de drievuldigheid van de tennis !!!

 • Freddie Heremans

  Perfectie bestaat niet, maar Djokovic was daar vandaag wel heel dicht bij. En Nadal werd helemaal tureluurs gespeeld. Hoopte op een superspannend duel, liefst over 5 sets, maar Djokovic moest precies ergens zijn .

 • jurgen bastiaens

  Super novak