Goffin heeft geen kind aan opslagkanon Karlovic, nu achtste finale tegen Thiem: "Ik speelde quasi perfect"

REUTERS
De Belgische nummer één David Goffin (ATP 11) heeft zich vandaag op de Australian Open in het Australische Melbourne geplaatst voor de achtste finales. Hij won in drie sets van de Kroatische opslagbeul Ivo Karlovic (ATP 21): 6-3, 6-2, 6-4, in een wedstrijd die 1 uur en 27 minuten duurde. De Luikenaar evenaart zo zijn beste optreden op de Australian Open tot nu toe. Vorig jaar werd hij in de achtste finales uitgeschakeld door de Zwitser Roger Federer. Maandag wacht Dominic Thiem (ATP 8).

Hij had er een beetje schrik voor, uiteindelijk was die eerste ronde tegen vergelijkbaar opslagkanon Reilly Opelka ook niet zonder slag of stoot verlopen. Maar David Goffin verbaasde vriend, vijand en zichzelf: zijn demonstratie van messcherpe returns, haarfijne passeerslagen, gevoelvolle lobs (over de 2m11 van Ivo Karlovic!) en foutloos tennis van achteruit duurde nog geen anderhalf uur. De reus uit Zagreb stond erbij en keek er, hoofdschuddend, naar. 25 aces volstonden voor hem niet om nog maar een schijn van een kans te hebben: in de servicegames van Goffin haalde hij godbetert amper één keer twee punten. Het was een regelrechte onemanshow.

"Ik kan de score ook haast niet geloven.", lachte Goffin, "Ik was klaar om tot middernacht te spelen. Of een nieuwe Isner-Mahut (zij speelden 11 uur op Wimbledon 2010, red) mee te maken. Nu wist ik wel dat ik de wapens had om het hem lastig te maken maar vandaag heb ik bijna de perfecte wedstrijd gespeeld." Er was veel positiefs te halen uit deze veredelde tennisles. "Ik was vooral blij met mijn attitude.", zei Goffin, "Ik was kalm in mijn eigen servicegames en agressief als ik moest retourneren. Bovendien was mijn lob erg efficiënt en heb ik mijn kansen telkens mooi kunnen afmaken."

LEES HIERONDER VERDER

AFP
EPA
AFP

Versus Oostenrijkse vriend

Goffin heeft er, na een bibberende eerste ronde, uiteindelijk een zeer behoorlijke eerste week opzitten. "Ik ben nog nooit zo klaar geweest voor de tweede week.", zei de Luikenaar begeesterd, "Ik zit mentaal en fysiek nog erg fris. In die eerste match (vijfsetter tegen Opelka) waren er bijna geen slagenwisselingen en tegen Radek Stepanek deed ik het, net zoals vandaag, uitstekend. Als je dat vergelijkt met vorig jaar: toen had ik een zware derde ronde tegen Dominic Thiem en was ik in de achtste finale kansloos tegen Roger Federer."

Het is tegen zijn Oostenrijkse vriend dat Goffin het maandag opneemt in de achtste finale. "Ik hoop opnieuw op een supermatch. Vaak is dat het geval bij ons omdat onze stijlen zo verschillen. Hij probeert met zijn zware, gelifteerde slagen de tegenstand weg te drukken terwijl ik eerder anticiperend en snel op de bal speel. Hopelijk wordt het ook nu weer een superwedstrijd." Gezien zijn status, vorm en verleden mag Goffin met recht en rede een plaats bij de laatste acht op de Australian Open pretenderen. "Ik wil niet te ver vooruitkijken maar ik hoop natuurlijk wel een ronde verder te geraken dan vorig jaar", zei Goffin. "Ten opzichte van vorig jaar (Federer) is die kans misschien toch wel wat groter. Aan mij om ze te grijpen."

EPA
EPA
AFP
Photo News
AFP
AFP
EPA