Almagro mist drie kansen om uit te serveren en moet door kramp buigen voor Ferrer

Een kramp in zijn bovenbeen halfweg de tie-break van de vierde set velde Almagro.
AFP Een kramp in zijn bovenbeen halfweg de tie-break van de vierde set velde Almagro.
De Spaanse confrontatie in de kwartfinales van de Australian Open is ondanks een vroege 0-2-achterstand tegen Nicholas Almagro gewonnen door vierde reekshoofd David Ferrer: 4-6, 4-6, 7-5, 7-6 (7/4) en 6-2 na bijna vier uur zwoegen. Almagro begon autoritair en won vrij vlot de eerste twee sets. In de derde mocht het tiende reekshoofd bij 5-4 een eerste keer serveren voor de match, maar Ferrer vocht sterk terug en won de drie volgende games. In de vierde set kreeg Almagro twee nieuwe kansen om het uit te serveren, maar hij faalde weer schromelijk. Tot overmaat van ramp sloeg halfweg de tie-break het noodlot toe: er schoot een kramp in zijn bovenbeen en ondanks medische assistentie na de set was de match virtueel voorbij. Een genadeloze Ferrer maakte het af met 6-2 en ontmoet in de halve finales de winnaar van de confrontatie tussen titelverdediger Novak Djokovic en Thomas Berdych.

Het verhaal van de eerste twee sets is snel verteld. Almagro was telkens net iets sterker dan Ferrer en won ook telkens met 6-4. In de derde set leek Almagro weer op een 6-4 af te stevenen. Hij mocht bij 5-4 serveren voor de match, maar plots trilde zijn arm. Ferrer kreeg bij 15-0 twee break points, Almagro werkte er nog twee weg maar het derde was wel raak. Almagro was even de weg kwijt en Ferrer won de volgende drie games en pakte in extremis de set met 7-5.

Op twee punten match
Hetzelfde scenario herhaalde zich warempel in de vierde set. Weer bij 5-4 mocht Almagro een tweede keer serveren voor de match. En weer begon hij plots te sukkelen. De Spanjaard stapelde de domme fouten op en schonk Ferrer weer twee break points. Met twee weergaloze punten bereikte Almagro opnieuw deuce en kwam voor de tweede keer op twee punten van de match. Ferrer bleef kalm en benutte even later zijn vierde break point: 5-5.

Uiterst spannend
En ja hoor: met een schitterende backhand-winner forceerde Almagro weer twee break points, Ferrer vlamde die weg en dan volgde een uiterst spannend game. Bij zijn zesde break point tegen sloeg Ferrer de bal buiten en Almagro kreeg zo nog een derde kans om het af te maken op eigen service. Hij begon weer te twijfelen in het zicht van de haven en Ferrer dwong een tie-break af.

Strompelend
Daarin ging het gelijk op tot 3-3, maar net voor de kampwissel schoot er een kramp in Almagro's bovenbeen. Het zou eigenlijk toen al het einde van de partij betekenen. Almagro werkte de tie-break nog strompelend af, liet zich behandelen en begon schuddebollend aan de vijfde set. Daarin kon hij nog nauwelijks kracht zetten en Ferrer profiteerde om het nu makkelijk uit te maken met 6-2. Nooit kwam Almagro dichter bij een halve finale en hij zal nog meermaals terugdenken aan de gemiste kansen. Ferrer van zijn kant toonde zich een taaie vechter die nooit opgaf en uiteindelijk ook zegevierde.

Het keerpunt in de match: Almagro is geveld door krampen.
REUTERS Het keerpunt in de match: Almagro is geveld door krampen.
Vanaf dat moment wist Almagro dat het voorbij was.
EPA Vanaf dat moment wist Almagro dat het voorbij was.
David Ferrer dankt de tennisgoden voor zijn straffe comeback.
AFP David Ferrer dankt de tennisgoden voor zijn straffe comeback.
GETTY
GETTY
AP
AP
REUTERS
EPA
AFP
GETTY
EPA
AFP