0 op 3: Opdoffer voor Flipkens, Van Uytvanck erg verdienstelijk tegen Wozniacki en ook Bonaventure out

Van Uytvanck feliciteert Wozniacki met de zege.
EPA Van Uytvanck feliciteert Wozniacki met de zege.
Geen Belgisch succes bij de vrouwen voorlopig ‘down under’. Flipkens verloor na de pijnlijke en onnodige exit van Ysaline Bonaventure in haar eerste ronde van de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovicth (WTA-31) met twee keer 6-1. Ook Van Uytvanck haalde het niet, zij het dat zij zich kranig verweerde tegen titelverdedigster Wozniacki: 6-3 en 6-3. Alle hoop is op Elise Mertens gevestigd.
BELGA

Flipkens verloor meteen haar eerste opslagspelletje en zette zo de toon voor een tegenvallende eerste set. Sasnovich domineerde en verzilverde al na 21 minuten haar eerste setpunt, 6-1. Ook in de tweede set moest onze landgenote haar eerste opslagspelletje inleveren. Sasnovich bleef heer en meester en had voldoende aan haar eerste wedstrijdpunt om de partij uit te serveren, opnieuw met 6-1.

BELGA

Flipkens neemt in Melbourne, aan de zijde van de Zweedse Johanna Larsson, ook deel aan het dubbelspel. Het duo, het dertiende reekshoofd, treft woensdag in de eerste ronde de Zwitsers-Russische tandem Timea Bacsinszky/Vera Zvonareva.

Flipkens kon niets beginnen tegen Sasnovich: “Zij speelde de perfecte match”

Kirsten Flipkens (WTA 50) kwam er in de eerste ronde van de Australian Open tegen de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich (WTA 31) helemaal niet aan te pas. De 33-jarige Kempense moest na minder dan een uur tennis de duimen leggen met twee keer 6-1. “Als ze dit niveau kan aanhouden, gaat ze naar de top tien in de WTA-ranking”, was ‘Flipper’ na afloop onder de indruk.

“Ik wist dat ze in vorm was en dat dit een moeilijk duel zou worden, maar hier had ik me niet aan verwacht”, stak Flipkens van wal. “Ik dacht het haar toch moeilijk te kunnen maken. Maar dat is helemaal niet gelukt. Ze domineerde het spel volledig en sloeg winners vanuit elke hoek van het veld. Ik had zelfs het gevoel dat ik goed stond te serveren en te retourneren. Toch zag ik de ballen iedere keer langs mijn neus vliegen. Echt waar, als dit meisje dit niveau kan aanhouden, gaat ze zonder twijfel naar de top tien in de WTA-ranking.”

Flipkens speelt in Melbourne ook nog dubbel, aan de zijde van de Zweedse Johanna Larsson. Ze wil proberen niet te lang stil te staan bij haar bolwassing door Sasnovich. “Als ik nu twintig dubbele fouten had gemaakt, zou mijn gevoel anders zijn. Maar dat was niet het geval. Ik heb serve & volley geprobeerd, slices in mijn spel te leggen. Maar niets hielp. Zij heeft twee makkelijke ballen gemist, al de rest sloeg ze raak. Het was voor haar een match die je waarschijnlijk maar één of twee keer per jaar speelt, en het was jammer genoeg net tegen mij.”

Sasnovich blij met de winst.
AFP Sasnovich blij met de winst.

Eerder op de dag verloor kwalificatiespeelster Ysaline Bonaventure (WTA 159) haar duel in de eerste ronde tegen de Amerikaanse Sachia Vickery (WTA 123). Lees er ook hier meer over.

Ook Van Uytvanck naar huis

Naast Flipkens kwam ook Alison Van Uytvanck in de eerste ronde van de Australian Open in actie. De Belgische nummer 52 op de wereldranglijst moest het onderspit delven tegen titelverdedigster Caroline Wozniacki. In Melbourne werd het 6-3, 6-4 in het voordeel van de Deense. De partij duurde één uur en 35 minuten.

Van Uytvanck ging in de eerste set goed mee met Wozniacki. Haar derde opslagspelletje werd haar echter fataal. Wozniacki brak door de opslag van onze landgenote en behield die break. De Deense serveerde de set uit bij 6-3. In de tweede set ontvouwde zich een vergelijkbaar spelbeeld. Ook ditmaal speelde Van Uytvanck goed mee, maar verloor ditmaal haar tweede opslagspelletje. Dat volstond opnieuw voor Wozniacki om door te stomen naar 6-4 setwinst.

EPA

Van Uytvanck: “Heb me geamuseerd”

Alison Van Uytvanck (WTA 52) toonde zich na haar nederlaag in de eerste ronde van de Australian Open niet al te teleurgesteld. De 24-jarige Vlaams-Brabantse stootte op een sterkere Caroline Wozniacki (WTA 36), de Deense titelverdedigster. “Ik heb dan wel verloren, maar ik heb me toch geamuseerd”, liet Van Uytvanck na afloop optekenen.

“Het is jammer dat ik hier zo’n goede Wozniacki tref”, opende onze landgenote. “Ze heeft geen cadeaus gegeven en stond er op de belangrijke punten. Ik ben niet teleurgesteld, behalve misschien omwille van die misser bij een makkelijke slag op een breakpunt bij 4-3 in de eerste set. Ik ben erg tevreden over mijn niveau in de partij. Ik had nooit gedacht dat alles zo goed zou gaan. Na Auckland zat ik met twijfels en ik was voor de partij ook heel nerveus, maar dit heeft vertrouwen gegeven.”

Van Uytvanck gaf Wozniacki partij in de grootse Rod Laver Arena. Haar vorige partij daar werd een afknapper van formaat, met een dubbele 6-0 tegen Viktoria Azarenka in 2016. “Ik ben blij hier opnieuw te hebben kunnen spelen, en vooral beter dit keer”, glimlachte Van Uytvanck. “Dat hoofdstuk is mentaal afgesloten. Ik heb veel plezier beleefd.”

EPA


Van Uytvanck neemt in Melbourne ook deel aan het dubbelspel. Aan de zijde van de Chileense Alexa Guarachi wacht een confrontatie met de Wit-Russisch-Amerikaanse tandem Aliaksandra Sasnovich/Taylor Townsend.

AFP
AFP

“Elise kan het ver brengen”

Philippe Dehaes is op de Australian Open aanwezig als trainer van de Russin Daria Kasatkina. Die staat als nummer 10 van de wereld vier plaatsen hoger gerangschikt dan Elise Mertens. “Maar voor mij staan ze op hetzelfde niveau”, zegt Dehaes. Volgens de Belgische coach heeft de 23-jarige Mertens alles in huis om het ver te schoppen. “Ik ben optimistisch. Ik zie haar werken, ze is serieus, fysiek heel sterk. Ze heeft heel veel troeven in haar spel. Daarmee kan ze het ver brengen. In het vrouwentennis zijn er vandaag geen grote locomotieven meer. Tien tot vijftien speelsters zijn in staat om het mooie weer te maken. Zij maakt daar deel van uit.”

Mertens met haar coach David Taylor.
BELGA Mertens met haar coach David Taylor.

Tegenstandster Mertens: “Heb niets te verliezen”

Anna Karolina Schmiedlova (WTA 59) heeft het naar eigen zeggen allerminst getroffen bij de loting van de Australian Open. De Slovaakse moet in de eerste ronde de baan op tegen Elise Mertens (WTA 14). Toch gelooft ze in haar kansen. “Dit is een van de slechtst mogelijke lotingen voor mij. Mertens is een heel gevaarlijke speelster. Ze maakt geen deel uit van de top drie van de wereld maar de top tien is niet veraf. Ze is solide en compleet. Het is niet voor niets dat ze hier vorig jaar de halve finales heeft bereikt. Ze won twee keer het toernooi van Hobart, waar ik vorige week de finale haalde. Ik weet dus wat ik kan verwachten.”

Anna Karolina Schmiedlova.
AP Anna Karolina Schmiedlova.

Leeftijdsgenoten Mertens (23) en Schmiedlova (24) stonden nog niet eerder tegenover elkaar. Schmiedlova beseft dat ze geen favoriete is maar toch heeft ze, na haar finaleplaats in Hobart, veel vertrouwen. “Vorig jaar moest ik hier kwalificaties spelen om de hoofdtabel te halen want ik stond 137e. Nu ben ik nummer 59 na mijn finale in Hobart. Ik ben heel gemotiveerd en ook nieuwsgierig om te zien hoe het zal verlopen. Ik heb een goede progressie gemaakt. Mijn forehand is verbeterd en mijn zege in de halve finale in Tasmanië tegen Bencic kwam er na een wedstrijd op heel hoog niveau. Daar put ik vertrouwen uit. Ik heb niets te verliezen en ga tot het laatste punt knokken.”

Anna Karolina Schmiedlova (l) haalde vorige week de finale in Hobart.
AP Anna Karolina Schmiedlova (l) haalde vorige week de finale in Hobart.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef slingers

  Flipkens stoppen en geef iemand anders een kans slechter kan ni

 • Gino Denil

  Van Uytvanck speelde een hele goede wedstrijd. Maar botste op een goede en scherp staande Deense.

 • Roger Deprez

  Op het vlak van het technisch gedeelte goed genoeg, maar op het vlak van conditie is een andere vraag. Een test zou al veel aan het licht brengen.

 • Erwin Lauwens

  Mooie gesponsorde uitstap naar het zonnige zuiden. Goed voor hun portemonnee, hun gezondheid en zeker voor het milieu. De sportieve prestaties zijn van ondergeschikt belang zoals dikwijls: meedoen is belangrijker dan winnen.

 • Jacques Deschryvere

  Flipkens zou beter stoppen ipv telkens af te gaan gelijk een gieter