“Zo’n zuurpruim, Nadal” en “Djokovic wil alleen maar Federer zijn”: Kyrgios ook naast de court onder stoom

Nick Kyrgios eerder deze in actie in Rome: een verrassende tweener links, rechts toont hij Medvedev zijn achterwerk bij een zo goed als verloren punt.
DR. Nick Kyrgios eerder deze in actie in Rome: een verrassende tweener links, rechts toont hij Medvedev zijn achterwerk bij een zo goed als verloren punt.
Nick Kyrgios laat niet alleen op de court van zich spreken met zowel geniaal als ronduit irritant tennis, ook ernaast is hij niet op de mond gevallen. In een interview voor de podcast van tennisjournalist Ben Rothenberg, die voor de New York Times werkt, veegt het Australische woelwater (24) zwaar de vloer aan met vooral Djokovic en Nadal. Die eerste heeft volgens hem een “zieke obsessie om steeds geliefd te zijn”, die tweede is niets anders dan een zuurpruim.

Een geanimeerde episode van ‘No Challenges Remaining’, zoals de podcast heet. Al was dat met Nick Kyrgios als gast nu ook niet meteen een verrassing. Zo vertelde de Aussie dat hij er van alle tennissers uit de ATP-tour “het minst voor doet”, dat de sport hem al naar “donkere plaatsen” geleid heeft en dat er “absoluut geen kans is” dat hij ooit een tennisser wordt die op een constant niveau presteert. Kyrgios stelde ook helemaal niet te weten wat hij zou doen mocht hij geen proftennis spelen, maar dat zijn lichaam het moeilijk heeft met dit ritme. “Ik kan misschien nog vier of jaar mijn eigen ding doen, maar dan is het gedaan.”

Wat me zo stoort aan Djokovic, is zijn ziekelijke obsessie om altijd weer geliefd te willen zijn. Hij wil zijn zoals Federer. Dat is tot op zo'n punt gekomen, dat ik hem echt niet meer kan uitstaan

Nick Kyrgios

Kyrgios gaf het interview na zijn knappe winst in Rome eerder deze week tegen Daniil Medvedev, die hij op sommige momenten echt belachelijk maakte (zie video’s hierboven- en onder). Zo pakte hij bij het allereerste punt uit met een onderhandse opslag en toonde hij de Rus op een gegeven moment, toen die hem makkelijk kon passeren, zijn achterwerk. In maart won Kyrgios de Mexican Open in Acapulco in de finale tegen Zverev, nadat hij onder andere Nadal klopte. “Ik ben die week elke avond gaan feesten en lag telkens pas om half vijf ‘s morgens in bed.”

Toen Rothenberg aan Kyrgios vroeg om het over enkele spelers specifiek te hebben, werd het helemaal interessant. Zo zei hij over Nadal, die Kyrgios in Mexico ervan beschuldigd had “geen respect te hebben”, dat de Spanjaard een ware zuurpruim is. “Hij is echt mijn tegenpool. Mijn letterlijke tegenpool. Hij zal nooit iets slecht zeggen over een tegenstander. Die heeft altijd zogezegd ‘goed gespeeld’. Tot hij verliest. Dan luidt het plots alsof je geen respect hebt voor hem, voor de fans of voor het tennis... Ik dacht: ‘waar heeft hij het nu over?’ Zo heb ik nu eenmaal áltijd al gespeeld, ook in de keren daarvoor dat ik hem klopte. Ik ben toch niet veranderd? En zijn nonkel Toni dan: ‘Het ontbreekt Kyrgios aan opvoeding’. Wat? Ik heb twaalf jaar lang school gelopen, idioot. Ik ben net heel welopgevoed. Maar ik kan het begrijpen dat hij kwaad was omdat ik zijn familie nog maar eens had verslaan.”

AP

“Waarom kan Nadal gewoon niet begrijpen dat wij anders zijn? Hij wist toch hoe ik ging spelen tegen hem? Wacht toch niet om zo’n dingen te zeggen nadat je verloren hebt. Hij vraagt zich af waarom ik zulke dingen doe en waarom ik antwoord op fans uit het publiek. Wel, daarom. Ik krijg gewoon geen respect. Waarom zou ik dan wel respect tonen? Bijvoorbeeld, wanneer ik niet alles geef in een match, kan het me geen bal schelen dat die fans geld hebben betaald voor tickets. Ze kennen me toch? En ik word slecht behandeld. En dan krijgen ze me kwaad. ‘Rafa’ zeker.”

Kyrgios vs Nadal.
EPA Kyrgios vs Nadal.

Meer respect heeft hij voor Djokovic als speler, minder voor diens mentaliteit. Opvallend: de twee keer dat Kyrgios tegen Djokovic speelde, ging de Serviër telkens onderuit. “Djokovic is ongelofelijk goed. Een kampioen in zijn sport, een van de besten die we ooit zullen zien. Ik denk zelfs dat hij de grootste ooit wordt. Hij heeft het in zich om nog meer grandslams dan Federer te winnen. Maar we hebben het hier wel over een speler die opgegeven heeft op de Australian Open omdat het te warm was. Het maakt niet uit hoeveel grandslams hij nog wint, voor mij zal hij nooit de grootste ooit zijn. Sorry, als je mij niet kan kloppen, dan verdien je die titel niet. Want als je mijn dagelijkse trainingsarbeid en inzet vergelijkt met die van hem, dan is dat nul tegenover honderd. Voor mij zal Federer voor altijd de beste ooit zijn. Hij heeft het op elke ondergrond al bewezen. Al moet ik ook Nadal een pluim geven. Naast zijn elf titels op Roland Garros heeft hij zich ook aangepast aan gras. Dat is zot.”

Novak Djokovic.
Photo News Novak Djokovic.

“Maar wat me zo stoort aan Djokovic, is zijn ziekelijke obsessie om altijd weer geliefd te willen zijn. Hij wil zijn zoals Federer. Dat is tot op zo'n punt gekomen, dat ik hem echt niet meer kan uitstaan. Hoe hij zijn zeges altijd viert (Djokovic gooit dan traditioneel kushandjes richting publiek en brengt de handen naar zijn borst, in de tour gekend als de ‘boob-throwing celebration’, nvdr)”... dat is zielig. Echt zielig. Ach, Nadal en Djokovic zijn geen slechte gasten hoor, maar zeker Djokovic... ik kan echt niet tegen die viering. Kijk, de volgende keer wanneer ik tegen Djokovic speel en hem klop, ga ik dat ook doen vlak voor hem. Dat zou toch geweldig zijn, niet?”

Djokovic met de ‘boob-throwing celebration’ na zijn winst eerder deze maand in de finale van Madrid tegen Tsitsipas.
REUTERS Djokovic met de ‘boob-throwing celebration’ na zijn winst eerder deze maand in de finale van Madrid tegen Tsitsipas.

Zijn beste smash, die deelde Kyrgios uit aan Fernando Verdasco. De Spaanse veteraan is al jaren een van zijn gezworen vijanden op de court en ook op de sociale media. “Die kerel maakt me gek. Eigenlijk wil ik over die gast niet praten. Als ik gewoon nog maar zijn naam hoor, word ik al kwaad. De meest arrogante mens ooit. Hij zegt geen dag, hij denkt dat hij zo goed is. Alsof hij een geschenk is van God. Gast, je backhand is pover en laat ons eerlijk zijn, je kan alleen maar een bal over het net kloppen. Zo’n spelers maken me zot. Wat een eigendunk. Zo van ‘kijk hier ben ik, zie eens hoe cool ik ben en hoe goed ik ben want ik slaag een bal binnen’. Doe dit voor mij, en dat, want ik ben belangrijk. Maar een ‘hallo’ kan er niet vanaf... Kijk, nu krijg ik het weer hé. Hij doet telkens het slechtste in mezelf naar boven komen.”

Gevraagd naar de donkere plaatsen waarnaar het tennis hem al geduwd heeft, zei Kyrgios: “Ik weet niet of het een goed idee is om dat hier en nu te delen. Als mijn ouders dat horen, gaan ze mij vast en zeker onterven.”

Fernando Verdasco.
Photo News Fernando Verdasco.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Godfrey Vaes

    Meer zo een charismatische spelers aub. De rest zijn inderdaad koorknapen, ook al zal Kyrgios nooit een ATP 1000 of Grand Slam winnen...