“Controversiële cartoon Serena Williams is niet racistisch en seksistisch”

AFP
De cartoon van tennisster Serena Williams die de Australische krant Herald Sun in september plaatste, is niet racistisch en seksistisch. Tot dat oordeel is de Raad voor Journalistiek in Australië gekomen.

Op de spotprent was een woedende en stampvoetende Williams te zien, met dik aangezette lippen en een grote bos kroeshaar. Op de achtergrond vraagt de scheidsrechter aan de Japanse tennisster Naomi Osaka, die het in de finale van de US Open tegen Williams opnam, of ze haar tegenstandster wil laten winnen.

De tekening van illustrator Mark Knight werd door critici als zeer ongepast beschouwd. De krant besloot de controversiële cartoon in september te herplaatsen. "Als de zelfbenoemde censoren van Mark Knight het voor het zeggen krijgen, wordt ons nieuwe politiek correcte leven inderdaad heel saai", voegde de Herald Sun daaraan toe in een hoofdredactioneel commentaar op de voorpagina. "De tekening drijft terecht de spot met slecht gedrag van een tennislegende", twitterde hoofdredacteur Damon Johnston.

De Raad voor Journalistiek zegt een aantal klachten te hebben ontvangen. De cartoon is echter niet in strijd met de normen in de media, aldus de raad.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Is helemaal haar portret ......! Mooie cartoon niets verkeerd mee

 • jacques weterings

  Pracht cartoon ; absoluut niks mis mee.

 • Ben Strubbe

  Er staat: "De cartoon van tennisster Serena Williams ... is niet racistisch en seksistisch", tot dat oordeel is de Raad voor Journalistiek in Australië gekomen. Dus wat heeft de Vlaming hier mee te maken, Ben Sen !? Het is een feit dat de gekleurde medemens langere tenen heeft dan de Vlaming.

 • Emile De Smedt

  Is minder erg dan de massa grafiti op onze muren bruggen en nog meer;karicaturen mogen maar goede smaak is andere zaak.Dat mens heeft wel moeite gedaan om in kijker te lopen.

 • Jos Delaat

  En waarom zou dit racistisch en seksistisch zijn? Stop met de politieke correctheid in godsnaam