STAGEDAGBOEK CLUB BRUGGE: Na 'Komen Eten', de deugden van een stage

• Club Brugge is van 4 tot 11 januari op stage in Marbella

Dennis in een grondduel tegen Groningen.
BELGA Dennis in een grondduel tegen Groningen.

Woensdag 10 januari: de deugden van een stage

Op een stage kan altijd wat meer. En dan hebben we het heus niet alleen over een avondje doorzakken met de spelers. Neen, voor een trainer is het de ideale gelegenheid om eens wat indringender te gaan trainen. Wat meer ruimte voor tactische richtlijnen, zonder de druk van een match die om de zoveel dagen om de hoek komt loeren. Niets moet, alles mag. Zelfs tijdens een oefenmatch. Grappig was het om te zien hoe Ivan Leko deze middag tijdens de vriendschappelijke partij tegen Groningen even nieuwkomer, land- en naamgenoot Ivan Tomecak apart nam.... tijdens de match. Tien seconden lang stonden beiden naast elkaar aan de zijlijn, terwijl de wedstrijd aan de overkant zijn gang ging. Even wat bijsturen. In het Kroatisch, dat praat nog altijd het makkelijkst. 

Ivan Tomecak.
Photo News Ivan Tomecak.

Vanaf morgen is het echter gedaan. Dan vertrekt de vlieger naar terug België. Terug naar de bittere ernst. Naar de uiterst belangrijke bekermatch tegen Charleroi dinsdag, naar de topper op het veld van Antwerp de zondag daarna. En die tegen KV Oostende daarna. En die op het veld van AA Gent de zondag daarna. U snapt het wel. De druk om de resultaten te halen zal weer allesverpletterend zijn. En dan zal er nog wel eens met heimwee teruggedacht worden aan die week in Spanje, waar niets moest en alles mocht.

BELGA

Dinsdag 9 januari: Komen eten

Fideua. F-i-d-e-u-a, dat kennen we dan ook al weer. Een soort pasta-variant op de klassieke Spaanse paella. Het is wat de spelers van Club Brugge deze avond klaarmaakten tijdens een teamactiviteit. Nu ja, klaarmaakten... Wat ingrediënten in een grote pot kieperen, wat roeren en klaar is kees. Voor de rest zorgden Gert De Mangeleer en zijn souschef Jef (geen grap), die voor één avond hun sterrenrestaurant Hertog Jan en bistro L-E-S-S verruilden voor een avondje Sotogrande. Dat heb je met fans, die durven al eens iets geks doen voor de ploeg van hun hart. Gek was het ook wel om als commerciële partner of journalist bediend te worden door een speler. En ze deden het niet eens zo slecht nog niet. 

Photo News

Op de Club Brugge-kwis was het daarna iets minder. Geklopt door de tafel waar het Brugse communicatieteam en de meegereisde journalisten zetelden. Een overwinning waar niets op af te dingen viel, al dachten de aanwezigen daar anders over. Dat de gsm’s meermaals ter hand genomen werden tijdens de kwis, deed gefluit en boegeroep opstijgen in de zaal. Dat heb je natuurlijk als er midden de kwis nieuws valt over de transfers van Mera en Teunckens. Dan moet er gewerkt worden. Dat is nog iets anders dan antwoorden googelen. Soit, de prijs was niet mis, een bon om te gaan eten in bistro L-E-S-S. Hopelijk staat dan opnieuw Gert De Mangeleer en niét de Club-spelers in de keuken.

BELGA
BELGA

Maandag 7 januari: afscheid van een vriend

Spelers komen, spelers gaan, alleen Club Brugge blijft bestaan. Hij is weer aangebroken, de wintertransferperiode. Net als in de zomer is het dan letterlijk een komen en gaan van voetballers. Laurens De Bock sprong deze ochtend op de vlieger naar Leeds. Tomecak overbrugt morgenvroeg 400 km om KV Mechelen voor Club Brugge te ruilen. En German Mera maakte de omgekeerde beweging. Niet zonder afscheid te nemen van zijn ploegmaats uiteraard. Maar wat houdt dat nog in in de moderne voetbalwereld? Afscheid van een vriend... Eerder afscheid van een collega. De tijd dat spelers een innige band met elkaar konden bouwen omdat ze jarenlang voor dezelfde ploeg uitkomen, is allang voorbij. Vijf, vier, soms zelfs drie opeenvolgende jaren bij éénzelfde ploeg begint al uitzonderlijk te worden. Dus wordt er professioneel afscheid genomen. Elkaar terugzien doen ze wel ergens op één of ander veld. Dan worden vroegere vrienden je ergste vijanden. Tenslotte gaat het in het voetbal nog altijd om winnen. Liever afscheid van een vriend, dan afscheid van de punten.

Ook Club Brugge kreeg in Sotogrande het bezoek van een cameraploeg van VTM Nieuws en wat bleek: coach Ivan Leko, aanvoerder Ruud Vormer en bij uitbreiding heel blauw-zwart wil álles winnen dit seizoen. Ook de Gouden Schoen:

BELGA

Zondag 7 januari 

Ga maar naar Spanje, het is daar mooi weer... Amai, mijn voeten. Ok, het is nog altijd beter dan het winterweer in België, maar hoe de wind hier te keer gaat, dat is herfstweer op zijn best. De hoekschopvlaggen gaan er net niet horizontaal bij liggen. En die temperaturen vallen ook dik tegen. Niet eens tien graden deze ochtend, gevoelstemperatuur zelfs amper vijf. Het is niet daarvoor dat al die Belgische ploegen naar Spanje trekken. Maar Belgen, alsook de ingeburgerde buitenlanders bij Club, hebben de naam harde werkers te zijn. Ivan Leko zou het ook niet anders dulden. Dus wordt er ook door de wind en de regen heen keihard getraind. Deze morgen nog iets meer en langer dan anders, omdat de spelers ‘s middags vrij kregen. Met zijn allen naar Puerto Banus, de poepsjieke jachthaven bij Marbella. Ontspanning na inspanning. Moet kunnen, want ook morgen staat er alweer een dubbele training op het programma. Alles om deze groep klaar te krijgen voor de terugronde van de competitie. En de bekermatch tegen Charleroi. En de play-offs. Moet er nog zand zijn?

BELGA
Photo News
BELGA
Photo News
Photo News
BELGA
BELGA
BELGA

Zaterdag 6 januari 

Wat een vreugde, wat een vriendschap. Vrolijke, vrolijke vrienden. Hoe Victor Vázquez en Mathew Ryan deze ochtend onthaald werden door hun vroegere ploegmaats, tekent de sfeer die de voorbije jaren stilletjesaan in de Brugse kleedkamer werd geïnstalleerd. Geen venijn, amper jaloezie en vooral veel respect voor elkaar. Een zelfregulerende groep ook. Simons, Vormer, Refaelov en voorheen ook ‘ouderen’ als Claudemir, waken er voortdurend over dat de grenzen van het welvoegelijke niet overschreden worden. Waardoor zelfs karakters als Diaby en Dennis netjes in de pas blijven lopen. Het is dat wat een spelersgroep sterk maakt. 

Hoe meer ze aaneenhangt, hoe groter de kans dat de spelers op het veld nog die extra stap voor elkaar gaan zetten. Alle ego’s opzij voor dat ene grote doel: de titel. Het is ook wat Vázquez nu toegaf, namelijk dat ze in zijn tijd wel eens wedstrijden verloren omdat de Ryan Donk’s en Vadis Odjidja’s van deze wereld wel eens het veld opstapten met de gedachte dat het vanzelf zou gaan. En de Catalaan was niet te beroerd om toe te geven dat hij zich daar zelf ook wel eens schuldig aan had gemaakt. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Leko kan zich troosten met de gedachte dat zoiets in deze spelerskern niet zou gauw zal voorvallen.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Vrijdag 5 januari

Nu Nafi Thiam uit beeld is - verdwenen met de Noorderzon naar Tenerife - kunnen de spelers zich volledig op het sportieve concentreren. In ideale omstandigheden gebeurt dat zonder gestoord te worden, maar wat vandaag gebeurde was er toch wat over. Buur Freiburg, dat de oefenvelden vlak naast Club bezet, vond er niets beter op om gesloten trainingen te organiseren. Duitse journalisten en fans werden geweerd als de pest. Om ocharme een tactische training te organiseren. En omdat het één groot terrein betreft, vroegen ze in één adem ook aan Club Brugge om hetzelfde principe toe te passen. Pers tot daar aan toe, maar Brugse fans... Ho maar. Iets wat oogluikend toch werd toegestaan. Zo’n tiental supporters trok zich van het verbod niets aan en ging vrolijk naast het oefenterrein staan. Logisch ook, je legt nu éénmaal geen 2.000 km af om dan voor een gesloten hekken te blijven staan. Zeker niet als het je favoriet ploeg betreft. Geen mens bij Club die er trouwens wakker van lag. Op stage mag en kan er altijd iets meer. En als Nafi niet in de buurt is, moet je je eigen plezier maken. Pottenkijkers wél toegelaten.

Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
BELGA
Photo News

Donderdag 4 januari

Zo vroeg als Standard was het niet, maar drie uur later dan de Rouches stapte vanochtend om 9u30 ook Club Brugge het vliegtuig op richting Spanje. Zonder de altijd lolbroekende Ludovic Butelle, wel met de nors ogende Russische nieuwkomer Vladimir Gabulov in de plaats. Even werd de vertrekhal opgevrolijkt door onze wereld-atlete van het jaar Nafi Thiam, die vooraleer ook op stage te trekken naar Tenerife nog vlug even de winkel van Victoria’s Secret indook. Voor de Bruggelingen bleef het bij een maagdelijk blauw-zwarte trainingsoutfit. Een eerste oefenstonde om 16u maakte al duidelijk dat het niet om een plezierreisje zou gaan. Al zeker niet voor Abdoulay Diaby. Altijd al wat een einzelganger geweest, maar een week individueel trainen - om overbelasting te voorkomen, zal ook voor de Malinees van het goede te veel zijn. De volgende dagen staat er telkens een dubbele oefensessie op het programma. Dus werd het vroeg slapen gaan. Dromend van Nafi? Of toch maar van een tweede titel in drie jaar?

Diaby traint de hele stage apart.
Photo News Diaby traint de hele stage apart.
Vladimir Gabulov, Guillaume Hubert en Ethan Horvath.
Photo News Vladimir Gabulov, Guillaume Hubert en Ethan Horvath.
Photo News
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.