Overheid richt nationaal platform ter bestrijding van manipulatie van sportwedstrijden op

Photo News / Jimmy Bolcina
Ons land kent sinds vandaag een nationaal platform ter bestrijding van de manipulatie van sportwedstrijden. Op www.sportfraude.be kunnen (vermeende) gevallen van manipulatie van een sportwedstrijd worden gemeld. Een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen sportfraude.

Vanaf nu kan iedereen terecht bij een centraal meldpunt wanneer hij of zij meent informatie te hebben over manipulatie van sportwedstrijden. "Dat fenomeen heeft de voorbije jaren jammer genoeg regelmatig in de belangstelling gestaan", opende Sport Vlaanderen in een persbericht. "Het heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste bedreiging van de integriteit van de sport. In een poging die integriteit te beschermen én dit fenomeen aan te pakken, werd een nationaal platform opgericht, waarin de federale overheid en de gemeenschappen, de onderzoeksdiensten, de kansspelregulator, de nationale loterij en de sportsector vertegenwoordigd zijn. Zo kan er een brede, geïntegreerde aanpak uitgewerkt worden om deze praktijken op te sporen, te bestrijden, te bestraffen, maar ook te voorkomen door o.a. preventie en educatie."

Dit centrale platform (www.sportfraude.be) moet de doorstroming van informatie naar de betrokken diensten vergemakkelijken. Iedereen met vermoedens van manipulatie, kan dit via deze pagina melden. De anonimiteit van de tipgevers wordt gewaarborgd. Wie lever belt, kan dat via de telefoon doen: via het gratis nummer 0800/44 44 2 (24 uur per dag bereikbaar). De meldingen worden doorgestuurd naar het parket, dat vervolgens beslist welke stappen het zal ondernemen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.