Onze columnisten vinden terecht dat opvolger Hazard een renner wordt: “Duivels wonnen alles, maar tegen wie?"

DE OPVOLGER VAN HAZARD WORDT EEN COUREUR... EN DAT VINDEN ONZE COLUMNISTEN TERECHT

EVENEPOEL
EPA EVENEPOEL
Remco Evenepoel (19), Wout van Aert (25) en Victor Campenaerts (28) strijden om de titel van Sportman van het Jaar. Voor het eerst gaat het tussen drie wielrenners. De opvolger van Eden Hazard zal dus niet uit het voetbal komen. Heeft België in 2019 alleen maar goede wielrenners voortgebracht? We vroegen het aan onze columnisten Tom Boonen en Marc Degryse.

Tom Boonen

"Uurrecord Campenaerts zal lang op tabellen staan"

Tom Boonen werd drie keer Sportman van het Jaar. Hij won de titel in 2005, 2007 en 2012. In 2005 heetten zijn tegenstanders Stefan Everts en Sven Nys. In 2007 waren dat basketter Axel Hervelle en weer Sven Nys. In 2012 haalde Boonen het voor tienkamper Hans Van Alphen en Philippe Gilbert. Dat waren telkens twee wielrenners op drie genomineerden, maar niet drie op drie.

"Ik heb het nooit meegemaakt", zegt Boonen. "Dit zegt iets over de andere sporten. Maar ook over het feit dat er hoogconjunctuur is in het Belgische wielrennen."

Boonen prijst zich gelukkig dat hij zelf niet moet kiezen. "Wout van Aert en Remco Evenepoel hebben een zeer goed seizoen gereden. Maar van hen herinner ik me niets wat er echt bovenuit stak. Of wat we de voorbije vijftien jaar niet van iemand hebben gezien. Evenepoel is natuurlijk jong, hij komt veel en op een goede manier in de media. Het zou me niks verbazen als hij het wordt."

"Zelf zou ik er moeite mee hebben om de namen van de drie wielrenners in de goede volgorde te zetten. Ik geloof wel dat het uurrecord van Campenaerts nog heel lang op de tabellen gaat staan. Victor heeft dat op de juiste manier aangepakt, hij heeft het veel breder bekeken dan alleen maar een uur lang hard op de pedalen trappen. Hij heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen omstandigheden gecreëerd. Het nieuwe uurrecord is een benchmark voor iedereen die na hem wil komen. Dat is wel straf voor een kleine Belg."

VAN AERT
AFP VAN AERT

Marc Degryse

"Voetballers moeten zich niet benadeeld voelen"

"Ik vind geen uitschieters in de andere sporten", zegt Marc Degryse. Ook niet in het voetbal. "Eden Hazard heeft geen superseizoen gespeeld. Het verhaal van Romelu Lukaku bij Manchester United is met een sisser afgelopen. Hij moest daar toch weg. Oké, hij is goed gestart bij Inter Milaan, maar hij was niet een heel jaar top."

Degryse is niet onder de indruk van het succesrijke parcours van de Rode Duivels. "Ze hebben alles gewonnen, maar tegen wie? Voetballers moeten zich niet tekortgedaan voelen."

Goffin was niet goed, zegt Degryse. Dat Jean-Marie Dedecker vindt dat judoka Mattias Casse op de shortlist had moeten staan? "Sorry, dat is toch te ver van mijn bed."

Degryse: "Het wijst erop wat voor een fantastisch wielerjaar het is geweest. Er zijn nieuwe namen gekomen, met Evenepoel die op heel jonge leeftijd de doorbraak heeft gemaakt en Van Aert die probleemloos de stap van het veldrijden naar de weg heeft gezet. Ik heb genoten van Philippe Gilbert, die Parijs-Roubaix won. Dat is toch niet niks. Ik versta niet goed waarom Gilbert niet bij de laatste drie zit."

"Campenaerts heeft iets unieks gedaan. Maar wat hem betreft, is vergelijken moeilijk. Hij heeft geen andere wielrenner geklopt. Je kunt niet weten hoe anderen het met dezelfde aanpak hadden gedaan."

Hazard mocht de trofee vorig jaar in ontvangst nemen. Deze keer zit er geen voetballer in de top 3.
BELGA Hazard mocht de trofee vorig jaar in ontvangst nemen. Deze keer zit er geen voetballer in de top 3.
CAMPENAERTS
BELGA CAMPENAERTS