Olympische fakkel brandt op waterstof

De fakkel voor Tokio 2020.
AP De fakkel voor Tokio 2020.
De fakkel voor de Olympische Spelen van Tokio brandt op waterstof in plaats van op gas. Het past in het streven van de Japanners om de Spelen zo duurzaam mogelijk te maken. Bij verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij.

De olympische vlam wordt enkele maanden voor de start van de Spelen op traditionele wijze met behulp van zonlicht en een parabolische spiegel ontstoken in Griekenland, de bakermat van het olympische evenement. De vlam maakt daarna een rondreis door het gastland van de Spelen.

De Japanners laten de vlam tijdens een deel van de fakkeltocht al branden op waterstof. Tijdens de openingsceremonie op vrijdag 24 juli komt de vlam aan in het Olympisch Stadion van Tokio, waar het vuur permanent zal branden tijdens de Spelen. Ook bij de bekende Regenboogbrug, die twee delen van de stad met elkaar verbindt, komt een plek waar de vlam op waterstof brandt. De vlam wordt op zondag 9 augustus tijdens de sluitingsceremonie weer gedoofd.

De organisatie van Tokio 2020 heeft ook al zo'n vijfhonderd auto's aangeschaft die rijden op waterstof.

Tadahiro Nomuran drievoudig Olympisch kampioen Judo stelt de nieuwe fakkel voor.
EPA Tadahiro Nomuran drievoudig Olympisch kampioen Judo stelt de nieuwe fakkel voor.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geert Tamsyn

    De verbranding van waterstofgas stoot geen CO2 uit, de productie ervan des te meer. De productie van een liter waterstofgas kost 3 keer zoveel energie als die liter kan leveren.