Zweed Stenson en Amerikaan Johnson nemen beste start in Washington

Dustin Johnson
GETTY Dustin Johnson
De Zweed Henrik Stenson en de Amerikaan Dustin Johnson hebben de beste start genomen op de 115e editie van het US Open golftoernooi (Major/7.892.000 euro) op de Chambers Bay golfbaan in University Place (Washington).

Ze hadden voor hun eerste ronde 65 slagen nodig, vijf onder par. Het duo dat nog nooit een major won, telt één slag voorsprong op de Amerikaan Patrick Reed. Tiger Woods, drievoudig winnaar, liet het andermaal compleet afweten. Opnieuw had hij problemen met de afslag en sloeg hij de bal meermaals naast de fairway. Na negen holes stond hij al vier over par. Op de laatste acht holes moest hij nog vier bogeys en één triple bogey op zijn kaart schrijven. Hij lukte hiertegen slechts één birdie. Met zijn score in 80 slagen staat hij op een gedeelde 152e plaats.

Ook zijn landgenoot Ricky Fowler, onlangs winnaar van het Players Championship, miste compleet zijn start. Hij kwam niet verder dan 81 slagen en een 155e plaats. De Noord-Ier Rory McIlroy, 's wereld nummer één, staat na een ronde in 72 slagen op een gedeelde 52e stek. Nummer twee, de Amerikaan Jordan Spieth, eerder dit seizoen winnaar van het Masters toernooi, kwam rond in 68 slagen wat hem een gedeelde zevende plaats opleverde.

De Chambers Bay golfbaan is één van de moeilijkste banen op het golfcircuit. Een massa bunkers met veel hoogteverschil zorgde er voor dat sommige spelers meer in de bunkers terecht kwamen dan op de fairways en greens.

Stand eerste ronde:
1. Henrik Stenson (Zwe) 65 -5
. Dustin Johnson (VSt) 65
3. Patrick Reed (VSt) 66
4. Ben Martin (VSt) 67
. Matt Kuchar (VSt) 67
. Brian Campbell (VSt) am. 67
7. Francesco Molinari (Ita) 68
. Joost Luiten (Ned) 68
. Jordan Spieth (VSt) 68
. Jason Day (Aus) 68
. Marc Warren (Sch) 68
. Jason Dufner (VSt) 68
. Cody Gribble (VSt) 68