Zorgt Nike met maandenlange analyses en trainingen van topatleten weldra voor sportgeschiedenis?

REUTERS
De snelste marathon ooit werd afgeklokt op 2:02:57. Om onder de twee uur te duiken zou een atleet die tijd zo'n 3 procent moeten inkorten. Dat betekent dat hij elke kilometer ongeveer 4 seconden sneller moet lopen, aangezien de totale afstand 42,195 km bedraagt.

Drie moedige atleten hebben Nikes uitdaging aanvaard om mogelijks een wereldrecord in de marathonwereld te lopen. Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa en Zersenay Tadese doorstonden maandenlange tests en analyses om te concluderen dat deze kandidaten in optimale vorm zijn om hun kans te wagen.

Bovendien zijn ze de ideale keuze omdat ze simpelweg beter zijn in snel hardlopen gedurende een lange tijd dan andere hardlopers. Hun jarenlange ervaring en expertise zijn een unieke troef. Daarom begrepen de coaches en wetenschappers van Breaking2 dat ze hun dagelijkse trainingen en voedingsschema's moesten optimaliseren in plaats van ze helemaal om te gooien. Dat is de beste strategie voor deze uitdaging, die het hopelijk zal schoppen tot de spectaculairste hardloopoverwinning tot nu toe.

De atleten en hun coaches speelden een cruciale rol in het opstellen van hun trainingsschema's. Die hebben hen immers gebracht tot waar ze vandaag staan. De dagelijkse wetenschappelijke activiteiten achter Breaking2 werden beheerd door Dr. Brad Wilkins, fysioloog en bestuurder van het Nike Explore Team Generation Research in het Nike Sport Research Lab, en Dr. Brett Kirby, onderzoeker en hoofdfysioloog van het Nike Sport Research Lab. "Als topatleten zijn ze ongelooflijke en doeltreffende trainingen gewend," zegt Wilkins. Ons doel was samen te werken met de atleten en hun coaches, en hen bij te staan met analyses en feedback." Verschillende partners slaan de handen in elkaar, en zo is een marathon lopen in minder dan twee uur binnenkort misschien geen verre droom meer.