Zo vloog skispringer Prevc naar onwaarschijnlijk wereldrecord

Skispringer Peter Prevc heeft op de schans van Vikersund geschiedenis geschreven. Tijdens de wereldbekerwedstrijd skivliegen kwam Prevc in zijn tweede sprong tot een afstand van liefst 250 meter, goed voor een wereldrecord. De 22-jarige Sloveen zette zijn ski's 3,5 meter verder aan de grond dan Johan Remen Evensen uit Noorwegen vier jaar geleden op dezelfde plek deed. "Fantastisch, ik kan het nog niet geloven", zei Prevc, die door zijn collega's op de schouders werd genomen.

Prevc vloog eerst 237,5 meter ver vanaf Vikersundbakken, de grootste schans ter wereld, en kwam daarna tot de ongeëvenaarde afstand van 250 meter. Het leverde de Sloveen naast het wereldrecord ook de overwinning in de wereldbekerwedstrijd op. Prevc pakte vorig jaar bij de Olympische Spelen in Sotsji brons op de kleine schans, achter de Pool Kamil Stoch.

Even uitgelegd
Maar wat is dat nu eigenlijk skivliegen? We spreken hier over een extreme vorm van schansspringen waarbij er gesprongen wordt vanaf een grotere schans. Extremer en dus ook spectaculairder zoals de schitterende beelden bewijzen. Door de hogere snelheid (tot 110 km/uur) wordt er heel erg ver gesprongen tot meer dan 200 meter. Of tot 250 meter zoals onze Sloveense vriend Prevc bewijst.