Zo groot was de vreugde in kleedkamer van de Cats (ondanks dat ze bij eventuele medaille slechts 7.000 euro verdienen): "Historisch voor het Belgische basket"

Emma Meesseman was goed voor de beslissende treffer in de laatste seconde van de wedstrijd tegen Spanje, die het met 72-63 gisteravond laat won in Tenerife. Daardoor wonnen de Belgian Cats met meer dan 8 punten verschil en plaatsten ze zich zo rechtstreeks voor de kwartfinales op hun eerste wereldbeker.

"Op dat moment waren we echt geconcentreerd. We wilden zo gefocust mogelijk blijven, ondanks de sfeer en de inzet, op de uitvoering van de spelfase zoals de coach gevraagd had. Hij dacht dat die kon werken", zei Meesseman over haar laatste actie. "Ik herinner me het vervolg dus niet goed, want er was de euforie van de supporters, de speelsters, de coach. Het was zo'n explosie van vreugde."

Ondanks statistieken die iets minder uitzonderlijk waren dan gewoonlijk, is Meesseman de op een na beste speelster uit de poulefase van de wereldbeker, na de Australische Liz Cambage. Meesseman haalt gemiddeld 24,3 punten, Cambage 30,3. Ze pakte wel het meeste rebounds tot nu toe, met 13,3 gemiddeld per match. Meesseman scoorde negentien punten en maakte acht rebounds tegen Spanje. "We waren al voor de wedstrijd overtuigd dat er iets mogelijk was. We hadden Spanje goed bestudeerd en net zoals tegen Japan (zondag, nvdr) speelden we met veel energie. Dit is historisch voor het Belgische vrouwenbasketbal. Het is ongelofelijk dat zoveel supporters naar hier zijn gekomen."

Lang sleepten de discussies over de WK-premies bij de Belgian Cats niet aan - in tien minuten waren ze eruit, zei manager Koen Umans. Dat is nog een understatement: het was eigenlijk te nemen of te laten voor de Cats. Umans mag zich gelukkig prijzen dat de vrouwen niet op hun strepen stonden na hun brons van het EK in 2017: daar kregen ze 3.500 euro voor. Als ze nu een medaille winnen - die kans is op een WK beduidend kleiner - dan is een premie van 5.000 euro voorzien. Tel daar een basisbedrag van 2.000 euro bij en zo is een WK-medaille in Tenerife 7.000 euro waard. Blijft het bij de top acht, dan blijft hun totale premie tot 4.000 euro beperkt. Kwalificeerden ze zich niet voor de kwartfinales, dan bleef het bij 2.000 euro. (VH)

Bondscoach Philip Mestdagh was net als zijn spelers in de wolken. "Ik ben zeer trots op mijn speelsters. We hadden op voorhand getekend voor een overwinning met één punt en een tweede plaats, zodat we tegen China of liever zelfs Senegal konden spelen", zei Mestdagh. "Maar we merkten dat we goed in de match zaten na een kwartier. Bij de halftime hadden we zeven punten voorsprong. We moesten dus een beslissing nemen, wetende dat Spanje zeker zijn defensie zou versterken. Wat het ook gedaan heeft, maar met veel fouten. Tot het einde zijn we voluit gegaan. Spanje kwam terug tot 7 punten en we hadden nog 1,9 seconden te gaan. We hadden een goede 'play' nodig en dan maakt Emma (Meesseman, nvdr) die korf waarbij we ons plaatsen voor de top acht van de wereld."

Na de bronzen medaille in Praag vorig jaar, toen we voor het eerst sinds tien jaar de eindfase speelden van een Europees kampioenschap, kan België de kwartfinales van een wereldbeker bereiken bij zijn eerste deelname. En dat na winst tegen Spanje, olympisch vicekampioen, vicewereldkampioen en Europees kampioen. "Het was al een historische topprestatie in Praag", zei Mestdagh. "Vandaag leveren we een nieuwe topprestatie, maar vooral ook vanwege de manier waarop. We hebben met een enorme intensiteit gespeeld en met veel maturiteit. We zijn zeer blij voor het Belgische basket."

Ann Wauters kwam na de kwalificatie woorden tekort. "We hadden twee kansen om ons te plaatsen, vandaag en in de barrage. We hebben de kans vandaag gegrepen. Dat is ongelofelijk. Ik heb er geen woorden voor!", reageerde ze na de stuntzege tegen Spanje. "Vanaf het begin zaten we goed in de match. We voelden dat er iets mogelijk was. Ik voelde mij ook goed van bij de opwarming. Vandaag kregen we onze kans en we hebben die gegrepen. Spanje heeft echt gespeeld om te winnen maar wij hebben de mogelijkheden benut." Wauters had ook woorden van lof voor Emma Meesseman, die de beslissende korf maakte. "Ik had kort daarvoor een fout gemaakt en dacht 'Oh nee, het is toch niet waar'. Maar Emma was uitzonderlijk. Nu gaan we echt genieten van dit historisch moment voor het Belgische basket!"

Kim Mestdagh had met 21 punten een groot aandeel in de zege tegen Europees kampioen Spanje. "Dit is gewoon fantastisch", zei ze na afloop. "Het was het perfecte scenario dat we in de slotseconde de korf maken die ons bij de top acht van de wereld plaatst. We zeiden vooraf dat we voor de overwinning zouden spelen en dan wel zouden zien hoe de match zou verlopen. Wij hebben er veertig minuten voor geknokt. Tegen Japan kwamen we in de slotfase misschien wat maturiteit tekort maar tegen Spanje deden we het op ervaring. Dit is historisch voor België!"

België neemt het vrijdag in de kwartfinales op tegen Frankrijk of Turkije.

BELGA

Spanje - BELGIË 63-72

19-15/20-17/22-14/11-17

Spanje: 18/52 op 2 ptn, 5/13 op 3ptn, 12/18 vw, 45 rebounds, 15 assists, 13 balverliezen, 21 fouten. Nicholls 12 (13 rbds), Ouvina 5 (1x3), Dominguez, Torrens 16 (2x3), Palau 2, Xargay 13 (1x3), Cruz 8 (1x3), Casas, Arrojo, Gil 2, Sanchez, N'Dour 5

BELGIË: 21/42 op 2 ptn, 6/20 op 3 ptn, 12/22 vw, 35 rebounds, 20 assists, 7 balverliezen, 17 fouten. K. Mestdagh 21 (3x3), Delaere 7 (1x3), Carpréaux 4, Meesseman 19 (8 rebounds), Wauters 2, Linskens 5, H. Mestdagh 1, Vanloo 6 (2x3), Allemand 5 (6 assists)
29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • LUC HUON

  Proficiat voor de dames en een donkerrode kaart voor jullie verslaggever Zijn theorie vereiste voor Spanje slechts 1 gemiste vrijworp op 1 sec van het einde . In het andere geval kan ik alleen besluiten dat Spaanse basketbalsters slimmer zijn dan Belgische voetballers en analysten.

 • vanrobaeys franky

  en dan nog een beetje (veel) belastingen van aftrekken

 • Bruno Suykens

  Goeie wedstrijd van het ganse team. Spijtig van de barslecht verslaggeving. Nietszeggend gezever van een derde provincialer. Deze ploeg verdient beter. Veel beter.

 • Philippe Schotte

  WOW geweldige prestatie van onze meisjes . Heb de laatste korf al honderd keer bekeken en krijg er niet genoeg van ! Hun vreugde .... bangelijk !!!!!

 • Gino Denil

  Veel mooier en spannender dan dat overroepen voetbal waar het geld de sport kapot maakt.