Zilveren medaillewinnares van marathon in Rio op EPO betrapt

afp
De Bahreinse atlete Eunice Kirwa is betrapt op het gebruik van EPO en voorlopig geschorst, zo liet de Athletics Integrity Unit (AIU) weten. Kirwa is de zilveren medaillewinnares van de olympische marathon in Rio in 2016. Opvallend: eerder al werd de Keniaanse winnares Jemima Sumgong eveneens op EPO betrapt.

Of Kirwa na een wedstrijd of buiten competitie betrapt werd, is nog niet bekend. In afwachting van het B-staal is ze alvast voorlopig geschorst. Sumgong, die Kirwa voorafging in Rio, zit ondertussen een schorsing van acht jaar uit, maar mocht wel haar gouden plak houden omdat ze pas na de Spelen betrapt werd. Het marathonbrons ging in Rio naar de Ethiopische Mare Dibaba. Kirwa was, vooraleer ze in 2016 naar olympisch zilver liep, al goed voor WK-brons in Peking in 2015.

Bahrein won over alle sporten heen twee medailles in Rio, maar beide atletes zijn ondertussen op het gebruik van EPO betrapt. Ruth Jebet was in Brazilië goed voor goud op de 3.000 meter steeple, maar werd in februari 2018 betrapt en is intussen geschorst.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.