Zilveren medaille acrogymnasten Vastavel en Cassamajor "is goud waard"

REUTERS
"Dit is het mooiste moment uit onze carrière, zeker nadat onze vierde plaats vorig jaar op het WK voor een bittere nasmaak had gezorgd", zo zeiden acrogymnasten Yana Vastavel en Solano Cassamajor vandaag op de Europese Spelen in Bakoe na hun zilveren medaille in de allroundfinale voor gemengde duo's.

De 15-jarige Vastavel en de vier jaar oudere Cassamajor stonden na de kwalificaties in de balans- en de tempocompetitie van eerder deze week op een tweede plaats. Voor hun combinatie-oefening van vrijdag kreeg het Belgische duo 28.660 punten. Hun mambo viel bij de jury en het publiek in de smaak. In totaal kwamen Vastavel en Cassamajor uit op 86,180 punten. Uiteindelijk moesten de Belgen enkel de Russen Marina Chernova en Georgy Pataraya (89,310 punten) laten voorgaan.

"Voor onze oefening hadden we een beetje stress", aldus Cassamajor. "We zijn blij dat we als tweede eindigen. Met de Russen konden we niet concurreren. Zij waren heel sterk."

Vastavel was net terug uit blessure nadat ze twee maanden geleden op training twee ligamenten van de elleboog had gescheurd. "Gezien deze situatie moesten we het programma aanpassen", verklaarde coach Sergiy Tretyakov. "Zo kozen we voor minder moeilijke elementen. In deze omstandigheden is deze zilveren medaille goud waard."

Zondag komt het Belgische duo ook nog in actie in de tempo- en balansfinales. Ook daarin is een medaille niet ondenkbaar. "In principe zullen we zondag geen goud behalen, behalve als de Russen ten val komen. Dat kan altijd gebeuren, ook bij ons", besloot Cassamajor.

Uitslag

1. Rusland 89,310 punten
(Marina Chernova/Georgy Pataraya)
2. België 86,180
(Yana Vastavel/Solano Casamajor)
3. Groot-Brittannië 85,160
(Hannah Baughn/Ryan Bartlett)
4. Oekraïne 82,950
(Yelyzaveta Vasylyga/Oleksandr Shpyn)
5. Portugal 79,330
(Ines Germano/Joao Fernandes Coimbra Martins)
6. Azerbeidzjan 77,430
(Ulyana Diakova/Anatoliy Leonov)
7. Polen 76,510
(Angelika Kowalewska/Maciej Zabierowski)
8. Duitsland 74,830
(Sophie Bruehmann/Nikolai Rein)