Zilver! Matthias Casse moet in WK-finale zijn meerdere erkennen in Israëlische nummer twee van de wereld

Casse (in het wit) verloor in de finale van Sagi Muki (blauw).
REUTERS Casse (in het wit) verloor in de finale van Sagi Muki (blauw).
Matthias Casse heeft zilver gepakt op het wereldkampioenschap judo in de categorie -81 kilogram. Onze 22-jarige landgenoot kwam in de finale uit tegen de Israëliër Sagi Muki. Het nummer twee van de wereld vloerde Casse met ippon.

Casse had in de halve finales de Iraanse titelverdediger en nummer 1 van de wereld Saeid Mollaei verslagen. Met Sagi Muki stond hij in de finale tegenover zijn zwart beest. Van de zes vorige ontmoetingen kon Casse er immers maar één winnen. Ook in de WK-finale bleek de Israëliër te sterk. Na 2:39 haalde hij het met ippon.

De 22-jarige Casse, die bye was in de eerste ronde, vloerde op weg naar de finale achtereenvolgens de Chinees Zha Lasai (IJF 72) met ippon, de Italiaan Antonio Esposito (IJF 24) met waza-ari en de Slovaak Filip Stancel (IJF 91) met ippon. In de kwartfinale tegen de Duitser Dominic Ressel (IJF 5) haalde hij het in de golden score met ippon. In de halve finales zette Casse Saeid Mollaei opzij, ook met ippon (een armklem) in de golden score.

Matthias Casse werd in 2017 wereldkampioen bij de junioren. Vorig jaar beëindigde hij zijn WK-debuut bij de senioren op de zevende plaats. Eind juni kroonde hij zich tot Europees kampioen in Minsk. Voor België is de zilveren medaille van Casse het eerste eremetaal op dit WK in Japan.

Casse.
REUTERS Casse.
REUTERS
REUTERS14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Vandamme

  Super gedaan. Nog maar 22 dus nog vele mooie topjaren voor zich.

 • jozef van riel

  En eindelijk eens een sportief ambitieuze Belgische sporter. Hij vindt dat ie geen zilver gewonnen heeft maar goud verloren!!!!!

 • ETIENNE BOECKX

  Er komen nog kansen man. Dikke proficiat met zilver !

 • jan hammel

  Kwade tongen hier in Tokio beweren dat de Iranier express verloor tegen onze fantastische Matthias om niet in de finale uit te komen tegen de Israelier. Mocht dat het geval zijn geweest dan had Iran hem niet in de finale laten deelnemen, hadden zij hier gewaarschuwd. De wereld judobond heeft hun dan in klare taal laten verstaan dat zij voor de vogende 3 jaar zouden geschorst worden indien Saied Molaei, mocht hij de finale halen, niet zou opkomen tegen Muki.Knap gedaan van Matthias! Sayonara.

 • August Leemans

  De mooiste sport die er is, maar zwaar. Op 5 minuten kan je stik kapot zitten en zeker tijdens een competitie. Bij mooie technieken moet men de beelden vertraagd laten zien en daar de juiste presentator bij, dat is om je vingers van af te likken. Moest meer op TV komen, want we waren er goed in en zijn het nog.