Yellow Tigers verliezen cruciale partij van Tsjechië

Lise Van Hecke.
VDB Lise Van Hecke.
Het zou voor de Yellow Tigers alles of niets worden op het EK vandaag tegen Tsjechië. Winst, betekende een haast zekere kwalificatie voor de playoffs, verlies stond synoniem met uitschakeling. Helaas: het werd een bittere 1-3-nederlaag. België ligt er mathematisch nog niet uit, maar vice-olympisch kampioen Servië zal morgen wellicht het vonnis voltrekken.

België faalt niet makkelijk tegen teams die slechter gerankt staan. Tsjechië staat achtste op de Europese ranking, België zesde. Maar een maand geleden op het WK-kwalificatietoernooi in Rotterdam had België wel alle moeite van de wereld om de Tsjechen van zich af te schudden: pas in de belle konden ze het verschil maken. Een dubbeltje op zijn kant dus, zo zou vandaag ook blijken.

Op het EK stond er veel op het spel tegen Tsjechië: een plek in de playoffs. Want met een duel morgen tegen vice-olympisch kampioen Servië op het menu en Tsjechië tegen vice-Europees kampioen Nederland was duidelijk dat België en Tsjechië om de derde plek in de poule zouden strijden. Wie verloor, mocht inpakken. België had de ambitie om topacht te spelen - winnen was een must.

Het was zaak om in die omstandigheden het hoofd koel te houden - een situatie waar de Yellow Tigers niet altijd in uitblinken. Ze begonnen aarzelend aan de eerste set, met twee opslagmissers, maar daarna kregen ze de zenuwen onder de baas. Ze dreven de servicedruk bij Tsjechië op, verdedigden beter en knokten zich langs een uitmuntende Lise Van Hecke (8 punten, afwerkend aan 58%) en Laura Heyrman (5 punten, 75%) naar setwinst: 25-19.

CEV

Het vervolg was net als gisteren tegen Nederland minder overtuigend: de Yellow Tigers gingen vaker in de fout en zo kon Tsjechië uitlopen naar 12-15. Na succesvolle challenges en met Van Hecke en Heyrman aan het kanon, namen de Belgen weer de overhand maar een blok op Celine Van Gestel en een receptionele misser van Charlotte Leys deed hen in de slotfase de das om: 23-25. Alles was te herdoen.

Het leek wel een wake-up call voor de Belgen die, met Nathalie Lemmens voor Heyrman, furieus hervatten. Onder impuls van kapitein Leys spurtte België zich naar een 8-3-voorsprong. Een kloof die de Yellow Tigers konden handhaven (17-11) tot een aantal gemiste recepties de Tsjechen weer hoop gaf (19-18). Het bleef spannend en nadat Heyrman tot twee keer toe werd afgeblokt, kreeg Tsjechië twee setpunten. Die kon België nog afwenden maar nadat ze dan zelf een steunt vergaten om te zetten en na een voetfout van Van Hecke greep Tsjechië alsnog de derde set: 26-28.

CEV

Bondscoach Gert Vande Broek gooide bij het ingaan van de vierde set Britt Herbots in de strijd, voor wat meer offensieve power. De Belgen leken evenwel ontredderd: netfout Heyrman, Van Hecke tipte de bal uit, Leys miste haar receptie. Tsjechië liep in geen tijd uit tot 4-8. Tsjechië rook de zege en streed voor elke bal, zodat de Belgen geen punt naderden (11-17). Het geloof verdween en de Yellw Tigers moesten het hoofd buigen: 19-25.

Exit dus voor de Belgen - tenzij ze morgen stunten tegen Servië: een tweede grote ontgoocheling op één maand tijd nadat ze eind augustus ook al de kwalificatie voor het WK van 2016 misten.

België - Tsjechië 1-3
Setstanden: 25-19, 23-25, 26-28, 19-25
België: Heyrman 13, Leys 8, Aelbrecht 4, Van Gestel 7, Van Hecke 25, Van de Vyver 1, libero: Courtois; invallers: Lemmens 2, de Tant, Guilliams, Grobelna, Biebauw
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean petermans

    Weeral een ploeg ten prooi gevallen van het Belgische sportvirus, het niet over de eindmeet kunnen sleuren van een beoogd eindresultaat!

  • Roger Deprez

    Telkens als het moet is het niets, ze spelen goed in begin van de set maar hebben niet de grinta om het af te maken.