Yellow Tigers uitgeschakeld na logisch verlies tegen Servië: "EK was mentaal een flop"

CEV
De Yellow Tigers hadden vandaag nog een waterkansje om zich te kwalificeren voor de playoffs van het EK maar dan was een stuntzege nodig tegen vice-olympisch kampioen Servië.  Dat mirakel zat er evenwel niet in: ondanks moedig verweer leden de Belgen een derde nederlaag (1-3).

Waren de Yellow Tigers hersteld van de optater die Tsjechië hen gisteren toediende of niet: dat was de vraag voor de confrontatie met het sterke Servië, dat zaterdag vice-Europees kampioen met 3-0 over de knie had gelegd. De vice-olympisch kampioen staat tweede op de Europese ranking en heeft ook veel meer gestalte in huis dan de Belgen. De Yellow Tigers begonnen evenwel ongecomplexeerd aan hun match van de allerlaatste kans, met een alweer uitmuntende Lise Van Hecke, die de eerste set aan 70 procent afwerkte. De hoofdaanvalster hield de Belgen in het spoor van Servië (5-6). Britt Herbots, die vandaag 18 wordt, zag haar pogingen evenwel afgeblokt, met een klein kloof als gevolg. Servië legde veel risico in zijn serves, te veel want langzaam kroop België weer dichterbij, ook na sterk aanvallend werk van kapitein Charlotte Leys (13-15). Herbots vond haar tweede adem terwijl Servië nog steeds niet wist hoe het Van Hecke kon afstoppen, zodat het spannend bleef. Toch raakte Servië aan twee setpunten, maar Laura Heyrman en Ilka Van de Vyver maakten die ongedaan waarna de Yellow Tigers hun eerste setbal wel benutten: 26-24.

Was een mirakel in de maak? Niet echt want in de tweede set repliceerde Servië, dat veel beter ging verdedigen. Tot 14-14 bleef België onder impuls van Van Hecke en Freya Aelbrecht wel de evenknie maar na enkele receptionele fouten liep Servië uit tot 15-20, een kloof die de Yellow Tigers niet meer gedicht kregen: 20-25.

Weerstand gebroken bij de Belgen? Toch niet. Ze bleven knokken voor wat ze waard zijn en in de derde set plaatsten ze, onder meer door concentratieverlies bij Servië, zelfs een tussenspurtje naar 8-3. Servië begon een betere greep te krijgen op Van Hecke en Heyrman, waardoor het scoren moeizamer ging. Van 12-7 ging het zo in één ruk naar 15-18. Nog gaf België zich niet gewonnen en weer sleepte Van Hecke hen erdoor - ook met dank aan onzuivere smashes van Servië: 22-22. Van Hecke stond bij die beslissende rotatie evenwel achteraan en zo kon Servië makkelijk op de Belgische pipe-aanval anticiperen. Een receptiefout van Celine Van Gestel en het vonnis was onherroepelijk geveld voor de Belgen: setverlies (22-25) en meteen ook de zekere uitschakeling op het EK want alleen bij een 3-1-zege was de kwalificatie nog mogelijk.

Zelfs dan bogen de Belgen het hoofd niet. Heyrman loodste de Belgen naar een 4-0-voorsprong en zelfs na een reactie van Servië bleven de Yellow Tigers langs Herbots en Leys van zich afbijten (12-13). Servië - niet vergeten: wereldtop - stak dan nog een tandje bij terwijl de moegestreden Belgen dan toch de veer was gebroken. Van Hecke kon de schade nog beperken maar de 1-3-nederlaag, die was niet meer af te wenden.  

België - Servië 1-3
Setstanden: 26-24, 20-25, 22-25, 21-25
BELGIË: Herbots 11, Heyrman 10, Leys 8, Aelbrecht 10, Van Hecke 24, Van de Vyver 4, libero: Courtois; invallers: Van Gestel, Guilliams, Grobelna, de Tant

CEV

Kapitein Leys: "EK was mentaal een flop"

Eén set zag het ernaar uit dat de Yellow Tigers vanavond zouden stunten tegen Servië op het EK volley, maar dan stak de vice-olympische kampioen een tandje bij: 1-3. Het EK zit erop voor de Belgen. "We zijn mentaal onderuit gegaan," stelde kapitein Charlotte Leys.

Het waren geen uitgebluste Yellow Tigers die vandaag in het Göy-Göl Olimpia Kompleksi verschenen om aan een 'mission impossible' te beginnen: Servië verslaan om toch de poulefase van het EK te overleven. En toch: de eerste set gaf hoop. Lise Van Hecke scoorde aan de lopende band en terwijl ze de foutenlast zelf konden beperken, legden de Serven (te) veel risico in hun spel, met setverlies tot gevolg. Waarna Servië beter ging verdedigen en opslaan en België de wet van de sterkste moest ondergaan. "We dwongen Servië tot foutloos volley, die verdienste hebben we wel," stelde bondscoach Gert Vande Broek nadien. "Ik kan niet ontkennen dat we een deftige match speelden maar dat verandert niets aan het gegeven dat we zijn uitgeschakeld. Het had met een slechter gevoel gekund, zoals met een pandoering maar gelukkig konden we dat verhinderen."

Ook bij de speelsters overheerste de ontgoocheling. Ze waren niet naar het EK gekomen om er in de poules al uit te gaan. "We zijn goed en gemotiveerd begonnen tegen een voltallig Servië maar als het stokt, dan stuikt alles als een kaartenhuisje in elkaar," analyseerde Charlotte Leys. "Net als tegen Nederland en Servië. Mentaal was dit EK een flop. We zijn niet naar dit EK gekomen om drie keer te verliezen. We moeten dit nu even laten bezinken en dan nadenken hoe het beter kan want de EK-voorronde in januari komt er al snel aan."

Toch wilde Leys niet al te zwart-wit denken. "Blijkbaar is het een evidentie dat we met de Yellow Tigers op een EK staan, terwijl de nationale ploeg dat vroeger nooit lukte. Vergeet ook niet dat we in een moeilijke poule zaten, anders waren we wél in die tweede ronde geraakt." Laura Heyrman wilde zich net als Lise Van Hecke nog niet over haar toekomst als international uitspreken, zeker niet in een emotionele toestand. "Ook al deden we het niet slecht tegen Servië, dat verandert niets aan dat gevoel van teleurstelling. Geen WK-ticket, eruit in de eerste ronde van het EK - dat zijn twee doemscenario's. We kregen kansen, maar we grepen ze niet."

CEV1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Juju

    Heb stukken van wedstrijden gevolgd op tv. Naar Belgische normen was het niet slecht.Op cruciale momenten zijn de andere ploegen rijper en efficiënter dan wij.meer spelen tegen sterkere teams zal ons wellicht beter en weerbaarder maken