Yellow Tigers stranden in kwartfinales na thriller tegen Servië

Freya Aelbrecht schreeuwt het uit.
GETTY Freya Aelbrecht schreeuwt het uit.
De Belgische volleybalvrouwen hebben zich vandaag op de Europese Spelen in Bakoe niet kunnen plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinales verloren de Yellow Tigers nipt met 3-2 van Servië, zevende op het voorbije WK. De setstanden waren 25-22, 19-25, 25-14, 21-25 en 19-17.

België kreeg als vierde in groep A de Serviërs, die groep B hadden gewonnen, tegenover zich. De Belgen, zonder de aan de knie gehavende Lise Van Hecke, bouwden in de eerste set een mooie voorsprong uit. Toch trokken de Serviërs met 25-22 aan het langste eind. De Yellow Tigers toonden hun veerkracht en haalden de tweede set met 19-25 binnen. In de derde set kende België een mindere periode: 25-14 voor de Serviërs.

Na 21-25 in het voordeel van de Belgen moest een golden set voor de beslissing zorgen. Daarin was het erg spannend. Een 2-4 achterstand werd omgebogen in een 7-5 voorsprong. Daarna ging het gelijk op. De Yellow Tigers kregen drie matchballen, maar konden die niet verzilveren. Met een netfout van de Belgen eindigde de tiebreak op 19-17.

Charlotte Leys is "zwaar ontgoocheld"
"Dit is een zware ontgoocheling, vooral de manier waarop het matchpunt uitgedeeld wordt", reageerde aanvoerster Charlotte Leys na de nederlaag. "Ik ben wel trots op wat we bereikt hebben met ons team. Wie had vooraf verwacht dat we Servië zo het vuur aan de schenen zouden leggen in de tiebreak? Als ploeg hebben we enorm hard gevochten voor alle ballen. We hebben alles gegeven wat er in zat. Het was een dubbeltje op zijn kant, maar deze keer ging het mis en dat is heel jammer. Maar ik ben ook positief: de toekomst blinkt. Als we deze lijn kunnen doortrekken, staat er ons in september een mooi EK in België en Nederland te wachten."

LEES HIERONDER VERDER VOOR EEN REACTIE VAN DE BONDSCOACH

GETTY
GETTY

Coach Vande Broek: "Verliezen hier medaille"

"Alles was perfect, behalve dat laatste punt", reageerde coach Gert Vande Broek na de uitschakeling. In de vijfde set werd het 19-17 nadat uit de videobeelden bleek dat Laura Heyrman een netfout maakte. Ze raakte het net heel lichtjes met de elleboog. "We verliezen hier vandaag een medaille", meent Vande Broek. "We hebben formidabel gespeeld. Het is fantastisch hoe de Yellow Tigers zich in dit toernooi herpakt hebben. Ik ben heel fier op mijn team, maar ook heel ontgoocheld over het resultaat vanavond. We waren zo dicht bij de halve finales. Alleen door pech liggen we eruit. Drie matchballen hebben we gehad en niet één konden we er benutten."

"De Servische coach waagde een gokje door die challenge aan te vragen en won de jackpot. Puur geluk", betreurt Freya Aelbrecht. "Het is heel bitter om het toernooi op zo'n manier te moeten verlaten. Als ploeg hebben we enorm hard gestreden. Voor elke bal hebben we gevochten. We hebben getoond wat wat we echt waard zijn. Wat een enorme ontgoocheling."

GETTY
GETTY