Yellow Tigers spelen sterke partij, maar gaan onderuit tegen Japan

BELGA
De Belgische vrouwenvolleybalploeg heeft zijn tweede wedstrijd op het WK volleybal in Italië niet tot een goed einde kunnen brengen. Na de makkelijke zege tegen Cuba van gisteren, bleek het sterke Japan vandaag een maatje te groot. Dat kostte de nummer drie van de wereld wel bloed zweet en tranen, want het werd 3-1 (22-25, 25-22, 20-25, 23-25). Toch mogen onze speelsters terugkijken op een dijk van een wedstrijd. De volgende dagen speelt de ploeg van coach Gert Vande Broek tegen China (donderdag), Azerbeidzjan (zaterdag) en Puerto Rico (zondag). Om zich te plaatsen voor de tweede ronde, moet België in de top 4 van zijn poule met zes eindigen. De Belgische volleyvrouwen staan voor het eerst in 36 jaar op een WK.

De Yellow Tigers begonnen zonder complexen aan de wedstrijd tegen Japan, bespeelden uitstekend de zwakkere middenpositie van de Aziaten langs Heyrman. Els Vandesteene, Frauke Dirickx met haar klassieke tipbal en een ace van Van Hecke zorgden zowaar voor een 7-5 voorsprong. "We are the champion"' zongen de vele Belgische supporters in een verder lege sporthal. Maar dat waren iets te voorbarige strijdgezangen, want Ebata teisterde met haar gerichte, verraderlijke opslagen de Belgische verdediging en toen Van Hecke ook nog twee keer op rij in de fout ging, stond er plots een 8-14 en even later een 10-17 achterstand op de bordjes. Van de Vyver, Bland en Heyrman probeerden nog te knabbelen aan die kloof, maar te veel foutjes van de Belgische meisjes en een twijfelachtige lijnbeslissing zorgden voor eerste Japanse winst, nadat de Yellow Tigers nog vier setballen redden.

BELGA

Maar geen hoofdjes naar beneden bij de Belgische meisjes en in de tweede set zetten ze dadelijk de Japanners onder druk met een sterk blok en aanvallen van Bland: 8-5. Bij 13-9 en punten van Heyrman en Vandesteene greep de Japanse coach naar een gesprek met zijn speelsters. Bland en een ace van Coolman zorgden ervoor dat dit praatjes voor de vaak bleven (16-12). Maar de Japanse meisjes bleven knokken, straften receptiefoutjes en een te onregelmatige Van Hecke af om aan een 19-20 voorsprong te komen. Maar een sublieme Bland blokte en scoorde naar 23-21 en uiteindelijk setwinst.

BELGA

Enkele ongelukkige recepties langs Belgische kant en een aantal geslaagde side-outs van de Japanners konden niet dadelijk voor een nieuwe Belgische voorsprong zorgen in de derde set: 5-9 en 9-14. Deze keer kwamen de Yellow Tigers klauwend terug: 14-17 langs Heyrman, twee keer Van Hecke naar 17-19 en via een ace van Van de Vyver zelfs 18-19. Twee opslagfouten op het cruciale moment lieten Ebata toe om Japan op voorsprong te brengen.

BELGA

Aanvankelijk onder impuls van Leys en 'vechter' Bland hielden de Tigers het spannend en na een ace van een weer uitstekend verdelende Dirickx en bloks van het duo Leys-Heyrman stond er zelfs een 12-10 voorsprong op het bord en bij een ace van Leys naar 15-12 greep de Japanse coach in. Maar toen Van Hecke eindelijk overtuigend in de match kwam, leek een tiebreak erin te zitten na 20-13. Ook de Japanners kwamen echter terug naar 21-20. Na een opslagmisser en een misverstand Dirickx-Van Hecke leidden de Aziaten plots met 22-23. Bland probeerde de meubelen te redden, maar Ebata besliste deze thriller. Geen punt voor de zwoegarbeid van de Tigers.

België speelde met: Bland, Dirickx, Leys, Heyrman, Van Hecke, Vandesteene, libero Courtois. Kwamen in: Van de Vyver, Coolman

Japan speelde met: Ono, Kimura, Miyashita, Nagaoka, Shinnabe, Ebata, libero Tsutsui. Kwamen in: Ishida, Ishii, Nakamichi

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA