Work-out verbannen NFL-speler zorgt voor controverse in Amerika: zien we Kaepernick nog terug?

Colin Kaepernick
REUTERS Colin Kaepernick
Three years gone by. Quarterback Colin Kaepernick (32) - notoir burgerrechtenactivist - mocht vorige week aan geïnteresseerde clubs laten zien wat hij nog waard is. Maar of ze hem ooit nog een contract aanbieden...

Rewind naar 2016. Kaepernick verdeelde Amerika en de NFL door te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. De puriteinse Amerikanen en nationalisten spraken schande, anderen vonden het gepast. ‘Kap’ wilde op die manier protesteren tegen politiegeweld en ongelijke behandeling van zwarte Amerikanen. Een politiek statement dat navolging kreeg en nog steeds krijgt.

Maar het zorgde ook voor een hevige discussie. Eentje waar toenmalig presidentskandidaat Donald Trump zich niet onbetuigd liet. “Wat Kaepernick doet is ‘a terrible thing’, hij moet misschien een land zoeken waar hij zich beter voelt.” Op dat moment was Kaepernick quarterback van de San Francisco 49'ers - een team dat hij in 2013 naar de Superbowl leidde.

1 januari 2017 speelde hij zijn laatste wedstrijd in de NFL. Daarna werd hij free agent en wilde geen enkel team hem nog contracteren. Weggezet als een parasiet. “Een samenzwering”, vond de quarterback die een rechtszaak aanspande tegen de NFL. Kaepernick vermoedde dat zijn activisme aan de grondslag lag van zijn ‘verbanning’. 

Colin Kaepernick knielde tijdens het Amerikaanse volslied
AP Colin Kaepernick knielde tijdens het Amerikaanse volslied

Maar helemaal uit beeld verdween Kaepernick nooit. Nike koos hem als boegbeeld voor een campagne, hij ontpopte zich steeds meer tot een burgerrechtenactivist. Begin dit jaar werd er een overeenkomst gevonden tussen de NFL en ‘Kap’. Het bedrag werd niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om ettelijke miljoenen.

En toch verbaasde het dat de NFL de voormalige quarterback een voorstel deed om vorige week auditie te doen voor geïnteresseerde clubs. Een try-out. Om te laten zien wat hij nog in zich heeft, om te tonen wat hij nog waard is. Kan hij het niveau van de National Football League überhaupt nog aan?

Jay-Z

Een test die volgens bepaalde media zou ingegeven zijn door Jay-Z. Het hip-hopicoon en eigenaar van marketinggigant Roc Nation adviseert de NFL over sociale kwesties én hij heeft zijn ambitie uitgesproken om teameigenaar te worden. De try-out was dan weer voer voor critici. Op een zaterdag, daags voor de drukke Football Sunday, zonder de aanwezigheid van media.

En dus liet Kaepernick nogmaals zijn tanden zien. Een uur voor de test veranderde hij de locatie in Atlanta. Veel scouts apprecieerden dat niet en vertrokken, journalisten mochten plots wel komen kijken. De test was te volgen via livestreams. Goed voor de PR.

Kaepernick liet zien dat zijn talent niet verdwenen is - hij maakte een uitstekende indruk, zijn arm had niet aan kracht ingeboet - en hij zegt zelf klaar te zijn voor een comeback in de NFL. “Afwachten of de teams blijven wegrennen”, zei hij achteraf. “De eigenaars moeten niet bang meer zijn.” Maar of er een NFL-team is die het echt aandurft om de quarterback te contracteren...

De vraag zal zijn wat hij voor de wedstrijd gaat doen bij het horen van het Amerikaanse volkslied. Knielen of niet?

Kaepernick met ‘Kunta Kinte’ op het shirt, verwijzend naar een semi-fictief personage uit het boek ‘Roots’ van Alex Haley. Daarin is Kunta Kinte een slaaf.
REUTERS Kaepernick met ‘Kunta Kinte’ op het shirt, verwijzend naar een semi-fictief personage uit het boek ‘Roots’ van Alex Haley. Daarin is Kunta Kinte een slaaf.
REUTERS
REUTERS
REUTERS3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK RASSCHAERT

    Amerikaanse schijnheiligheid ten top. Buiten de VS wordt er blijkbaar geen basketbal gespeeld maar zou het kunnen dat ze allemaal de andere kant uitkeken?

  • Sobek Wessels

    Ach al die Rijke Afro Amerikanen zijn Hypocrieten ook deze sporters , als ze personeel in dienst hebben zijn het meestal Blanken want ze willen zelf Geen Afro amerikanen in dienst hebben zoals Jay -Z en Beyonce en andere super rijken ! Ook Geven ze zogezegd aan goede doelen maar eigenlijk is dit een vorm van Belasting recuperatie en Reklame wat ze geven verdienen ze door die reklame in het 10 voud terug , Daarom dat ze aan goede doelen schenken !!

  • Patrick Stevens

    Zien we hem ooit terug? Misschien. Maar dan zal hij toch heel wat te bewijzen hebben. Het laatste seizoen dat hij speelde was erg zwak. Desondanks verwachtte hij nog steeds een belachelijk hoog loon (veel meer dan andere, betere QB's). Zijn vervanger bij de 49ers (Jimmy Garropollo) doet het stukken beter dan hij ooit gedaan heeft. Kaep is zeker geen slechte speler, maar hij is niet half zo goed als hij zelf denkt.