WK ATLETIEK 30/09. Orcel eindigt als elfde in hoogspringfinale - Kimeli veertiende op 5.000m

Claire Orcel.
AP Claire Orcel.

Isaac Kimeli loopt naar veertiende plaats op 5.000m, Ethiopiër Edris verlengt zijn titel

Isaac Kimeli is in een tijd van 13:44.29 veertiende geworden op de 5.000 meter op het WK atletiek in Doha. De zege was voor de Ethiopiër Muktar Edris in 12:59.85, voor zijn landgenoot Selemon Barega (12:59.70) en de Canadees Mohammed Ahmed (13:01.11).

De 25-jarige Kimeli, die al geplaatst is voor de Spelen van volgend jaar in Tokio en een persoonlijk record van 13:13.02 bezit, had zich voor de finale geplaatst dankzij een chrono van 13:20.99 vrijdag in de reeksen. In de finale overspeelde hij zijn hand echter. Hij volgde te lang de kopgroep en finishte uiteindelijk als veertiende en laatste. De Noor Filip Ingebrigtsen haalde de finish immers niet. 

Robin Hendrix sneuvelde vrijdag al in de reeksen.

Isaac Kimeli.
Photo News Isaac Kimeli.

Claire Orcel eindigt als elfde in hoogspringfinale

Claire Orcel is met een sprong over 1m89 als elfde (op twaalf deelneemsters) geëindigd in de hoogspringfinale op het WK atletiek in Doha. De Brusselse van Franse afkomst begon haar finale met een geslaagde sprong over 1m84. Vervolgens ging ze bij de derde keer over 1m89. Ze probeerde het nadien nog op 1m93, maar geraakte daar niet meer over. De 21-jarige Orcel plaatste zich vrijdag voor de hoogspringfinale met een sprong over 1m92. Haar persoonlijk record is 1m94. De limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio is 1m96.

Het goud was voor de Russische Mariya Lasitskene (2m04), voor de nauwelijks achttienjarige Oekraïense Yaroslava Mahuchikh die ook 2m04 sprong en daarmee het juniorenwereldrecord (U20) verbrak. Het brons ging naar de Amerikaanse Vashti Cunningham (2m00). 

Na afloop keek Orcel tevreden terug. “Ik ben heel blij met mijn sprong over 1m89, dat was één van mijn beste sprongen van het jaar”, aldus Orcel. “Tijdens de kwalificaties sprong ik 1m92, maar 1m89 is ook niet slecht”, begon Orcel, die Franse roots heeft. “Ik ben niet teleurgesteld. Ik heb dit jaar veel vooruitgang geboekt. Ik sta in een WK-finale en ik eindig niet als laatste. Dat is al heel goed. Ik mocht op niet meer hopen.”

“De kwalificaties waren vermoeiend, maar ik was vandaag toch minder moe dan ik had verwacht”, vervolgde Orcel. “Ik had heel het WK een goed gevoel. Als je dan sneuvelt op één centimeter van je persoonlijk record, dat is geen schande. Ik kijk nu uit naar volgend jaar. Ik zal me niet elk jaar zo kunnen verbeteren als dit jaar, maar ik wil erbij zijn op de Spelen.” De limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio is 1m96.

Het waren voor Orcel haar eerste wereldkampioenschappen. Ze is de derde Belgische ooit in een finale van het hoogspringen op het WK. Eerder werd Chris Soetewey, met 1m84, vijftiende in 1983 in Helsinki. Tia Hellebaut werd in 2005 zesde in Helsinki, met 1m93, en in 2007 veertiende in Osaka, met 1m90. 

Claire Orcel.
AFP Claire Orcel.

Zweed Daniel Stahl verovert goud in het discuswerpen

De Zweed Daniel Stahl heeft zich in het Qatarese Doha tot wereldkampioen discuswerpen gekroond. Stahl wierp zijn discus 67m59 en bleef daarmee de Jamaicaan Fedrick Dacres (66m94) en de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger (66m82) voor. Onze landgenoot Philip Milanov, vicewereldkampioen in 2015, ging er in de kwalificaties uit met een worp van 60m24. Hij werd 29ste op 32 deelnemers. 

Daniel Stahl.
REUTERS Daniel Stahl.

Noor Karsten Warholm verlengt zijn titel op de 400m horden

De Noor Karsten Warholm heeft maandag zijn wereldtitel op de 400m horden op het WK atletiek in Doha verlengd. De 23-jarige Warholm won in een tijd van 47.42, voor de Amerikaan Rai Benjamin (47.66) en de Qatarees Abderrahman Samba (48.03). Warholm pakte twee jaar geleden in Londen al de wereldtitel, vorig jaar kroonde hij zich in Berlijn ook tot Europees kampioen.

AP

Oegandese Nakaayi pakt bij afwezigheid van Semenya wereldtitel op de 800 meter

De Oegandese Halimah Nakaayi is wereldkampioene geworden op de 800 meter. Nakaayi liep in een tijd van 1:58.04 naar de zege voor de Amerikaanse vrouwen Raevyn Rogers (1:58.18) en Ajee Wilson (1:58.84). De uittredend wereldkampioene, de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya, stond niet aan het vertrek omdat ze weigert een behandeling te volgen om haar testosteronwaarden te doen dalen. 

Photo News

Keniaanse Beatrice Chepkoech pakt de wereldtitel op 3.000m steeple

De Keniaanse Beatrice Chepkoech heeft zich op het WK atletiek in Doha tot wereldkampioene op de 3.000m steeple gekroond. Chepkoech haalde het in een tijd van 8:57.84, voor de Amerikaanse Emma Coburn (9:02.35) en de Duitse Gesa Felicitas Krause (9:03.30).

Het is de eerste wereldtitel voor Chepkoech, die zowel op de Spelen in Rio in 2016 als op het WK in Londen in 2017 net naast het podium viel op de 3.000m steeple. 

Photo News

Nederlandse Hassan, wereldkampioene op 10.000m, kiest voor 1.500m

Sifan Hassan kiest voor de 1500 meter als tweede afstand op de WK atletiek in Doha. De Nederlandse wereldkampioene op de 10.000 meter heeft dat vandaag besloten in overleg met haar trainer Alberto Salazar.

Hassan had ook voor 5000 meter kunnen kiezen. Op die afstand won ze op het WK van twee jaar geleden brons, veroverde ze goud op de EK in Berlijn vorig jaar en rende ze dit jaar naar een Europees record.

Omdat beide afstanden op dezelfde dagen worden gelopen in Doha, was een combinatie onmogelijk. Hassan heeft kennelijk haar coach kunnen overtuigen. Die wilde liever dat ze de 5000m zou lopen, maar de voorkeur van de Nederlandse van Ethiopische afkomst lag bij de 1500 meter. 

Sifan Hassan.
EPA Sifan Hassan.

Organisatie verklaart leeg stadion: “Late starttijden zijn de oorzaak”

Vrijwel lege tribunes kenmerken tot nu toe het wereldkampioenschap atletiek in Doha. Volgens de organisatoren in Qatar zijn de late starttijden van de belangrijkste wedstrijden daarvan een van de oorzaken. Het naderende begin van de werkweek zou zondagavond ook een belangrijke factor geweest zijn.

Verder is het conflict tussen Qatar en verschillende landen in de regio een reden voor het wegblijven van veel toeschouwers. Doha spreekt in dit opzicht zelfs van een boycot.

Het stadion in Doha biedt plaats aan 48.000 bezoekers, maar was bij de finale van de 100 meter voor mannen zaterdagavond - het koningsnummer - slechts voor de helft gevuld. Een dag later was er bij de eindstrijd van de sprint bij de vrouwen vrijwel niemand. Ekaterini Stefanidi, winnaar van brons bij het polsstokhoogspringen, zei dat er zelfs bij de Griekse kampioenschappen meer mensen waren.

REUTERS

Jonathan Sacoor treft Strother, Korir, Perlaza en Yousif in reeksen van 400m

Jonathan Sacoor, de enige Belgische vertegenwoordiger op de individuele 400 meter op het WK atletiek in Doha, zal zijn zelfverklaarde topvorm morgen moeten omzetten in een knaltijd om zich te kunnen plaatsen voor de halve finales. Sacoor lootte enkele absolute toppers in zijn reeks. Bij de vrouwen hebben Hanne Claes en Paulien Couckuyt de pech aan de buitenkanten te moeten lopen in hun reeksen van de 400m horden.

Sacoor, de regerende juniorenwereldkampioen, had die pech niet. Hij loopt morgen om 16u15 Belgische tijd vanuit baan 6, net achter twee kleppers. Dat zijn de Keniaan Emmanuel Korir, dit jaar al goed voor 44.55, en de Colombiaan Jhon Perlaza, met een besttijd van 45.02. Achter de Belgische kampioen lopen nog onder meer de Brit Rabah Yousif (in baan 5) en de Amerikaan Nathan Strother (in baan 3).

De drie snelste lopers van elk van de drie reeksen gaan naar de halve finales, samen met de zes beste verliezende tijden.

Bij de 400m horden voor vrouwen gaan de vier snelste vrouwen van elk van de vier reeksen door, samen met de vier beste verliezende tijden.

Paulien Couckuyt (om 16u46 in de derde reeks) en Hanne Claes (om 16u54 in de vierde reeks) komen op deze afstand in actie. Beide Belgische vrouwen beschikken over de vierde chrono in hun reeks. Kwalificatie moet dus mogelijk zijn.

Morgenavond (vanaf 19u05) komt Ben Broeders ten slotte in actie in de finale van het polsstokspringen. 

Jonathan Sacoor.
BELGA Jonathan Sacoor.

Imke Vervaet sprint naar persoonlijk record

Imke Vervaet (26) heeft haar persoonlijk record op de 200 meter verbeterd. De Oost-Vlaamse liep een tijd van 23,24 en eindigde vijfde in haar reeks. Een sterke prestatie, maar niet genoeg om de halve finales te bereiken.

“Ik mikte vooraf op een snelle chrono, maar zo snel had ik niet verwacht”, liet ze na afloop optekenen. “Ik zal deze ervaring nooit meer vergeten. Ik ben in vorm en hoop ook te mogen meedoen met de Cheetahs (zaterdag in de reeksen van de 4x400 meter, red.). Maar we zijn met zes, we zijn een team en iedereen wil lopen. De coaches hebben nog niets beslist.”

Geblesseerde Dafne Schippers moet 200 meter laten schieten

Dafne Schippers komt niet uit op de 200 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Doha. De Utrechtse atlete, regerend wereldkampioene op deze afstand, heeft te veel last van de liesblessure die ze zondag opliep in de halve finales van de 100 meter. De teamleiding van de Atletiekunie bracht het nieuws naar buiten tijdens de warming-up voor de series van de 200 meter, die maandag om 16.00 uur beginnen.

Schippers liet als gevolg van die pijnlijke lies zondagavond de finale van de 100 meter in het Khalifa Stadion al schieten. De afmelding voor de 200 meter is een zware domper voor de 27-jarige atlete, die in Doha de unieke kans had om als eerste atlete ooit drie keer op rij mondiaal goud te veroveren op de sprintafstand.

EPA

Ook Ta Lou geeft forfait voor de 200 meter

Enkele uren nadat Dafne Schippers bekendmaakte dat ze haar wereldtitel op de 200 meter op het WK atletiek in Doha niet zou verdedigen door een pijnlijke lies, heeft ook concurrente Ta Lou forfait gegeven. De Ivoriaanse, goed voor zilver op de 200m op het WK in 2017 in Londen, blesseerde zich zondag aan de knie tijdens de halve finales van de 100 meter. Ze werd nadien nog derde in de finale, die werd gewonnen door de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, maar ziet nu wel af van deelname op de 200 meter.

“Gisteren, net na de halve finale, voelde ik een pijnscheut in mijn knie”, schreef Ta Lou op haar Instagramaccount. “Ik wilde de coach eerst niet ongerust maken, dat is niet mijn gewoonte. En ik wilde niet opgeven, dat haat ik. De kiné heeft vervolgens uitstekend werk geleverd en ik heb nog brons kunnen pakken in de finale. Vandaag ben ik niet klaar voor de 200 meter. Mijn hart wil het, maar mijn knie weigert dienst.” 

Ta Lou (rechts) geeft ook forfait voor de 200 meter.
AP Ta Lou (rechts) geeft ook forfait voor de 200 meter.

Fraser-Pryce pakt vierde wereldtitel op de 100 meter

De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce is voor de vierde keer in haar carrière wereldkampioene op de 100 meter geworden. Fraser-Pryce liep in Doha naar een tijd van 10.71, een beste wereldjaarprestatie. Ze werd op het podium geflankeerd door de Britse Europees kampioene Dina Asher-Smith (10.83) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (10.90). De Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson viel met 10.93 net naast het podium.

Dafne Schippers ontbrak in de eindstrijd. De Nederlandse, regerend wereldkampioene op de 200 meter, liep in de halve finales een liesblessure op en trok zich kort voor de start terug. 

EPA
REUTERS

Sidorova pakt wereldtitel in het polsstokspringen

De Russische Anzhelika Sidorova heeft op het WK atletiek in Doha de wereldtitel in het polsstokspringen veroverd. De 28-jarige Sidorova sprong over 4m95, een nieuwe persoonlijk record en de beste wereldjaarprestatie. Het zilver was voor de Amerikaanse Sandi Morris met 4m90, het brons voor de Griekse Katerina Stefanidi, de vorige wereldkampioene en olympisch kampioene, met 4m85.

Sidorova.
REUTERS Sidorova.

Vierde wereldtitel voor Amerikaan Christian Taylor in het hink-stap-springen

Christian Taylor heeft op het WK atletiek in Doha met een sprong van 17m92 zijn vierde wereldtitel in het hink-stap-springen veroverd. De Amerikaan haalde het voor zijn landgenoot Will Claye (17m74) en de Burundees Hugues Fabrice Zango (17m66).

Christian Taylor.
AFP Christian Taylor.

Chinese vrouwen domineren 20 km snelwandelen

De Chinese vrouwen hebben vannacht op het WK atletiek in Doha de 20 km snelwandelen gedomineerd. Het volledige podium kleurde Chinees. Wereldrecordhoudster Liu Hong liep naar een derde wereldtitel in 1u32:53 voor Qieyang Shenjie (tweede op 17 seconden) en Yang Liujing (derde op 24 seconden). De 32-jarige Hong pakte eerder WK-goud in 2011 en 2015. In 2016 werd ze olympisch kampioene. Daarna stapte ze tijdelijk uit de competitie om mama te worden.

Liu Hong.
EPA Liu Hong.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.