Van der Plaetsen: "Voelde benen niet meer in laatste ronde"

PHOTO_NEWS
Tienkamper Thomas Van der Plaetsen kwam  in Peking 65 punten tekort voor de olympische limiet (8.100 punten). De Gentenaar had naar eigen zeggen geen goede benen om de afsluitende 1.500 meter in de vereiste tijd te lopen, nadat hij zich eerder op de dag in het speerwerpen op enkele foutjes had laten betrappen.

"Het was een zeer moeilijke tienkamp, op het einde had ik erg verzuurde spieren. Ik voelde mijn benen niet meer", zei de 24-jarige Van der Plaetsen, 14e met 8.035 punten. "Ik ben blij dat het gedaan is."

"Bovendien heb ik last van een elleboogblessure. Dat is geen volledige verklaring voor wat gebeurd is bij het speerwerpen, want ik heb te veel technische fouten gemaakt. Daarna wist ik dat het heel erg moeilijk zou worden in de 1.500 meter. Na 800 meter zat ik kapot. Ik heb nog geprobeerd in de laatste ronde, maar het was te zwaar."

Van der Plaetsen lukte in Peking toch zeven beste seizoensprestaties. "Het polsstok- en het hoogspringen waren goed, maar bij het lopen was ik ver verwijderd van mijn niveau. Het speerwerpen was lastig. En wanneer je fouten begaat, verlies je snel 10 punten. Ik heb goede dingen gedaan, maar fysiek heb ik het nog lastig. Dat zag je in de laatste proef, na 800 meter, het was echt zwaar. De omstandigheden waren vermoeiend."

Niels Pittomvils, 22e met 6.678 punten, raakte niet in de buurt van zijn persoonlijk record (8.049 ptn). "Het waren twee erg moeilijke dagen", aldus de 23-jarige Limburger. "Dit was de slechtste tienkamp uit mijn nog prille carrière. Toch ben ik blij dat ik naar hier gekomen ben, want ik heb veel geleerd. Fysiek was ik in de vorm van mijn leven, maar mentaal was het heel wat anders. Op dat vlak, inzake concentratie, heb ik nog werk voor de boeg om te veel fouten te vermijden. Ik heb de tienkamp toch afgesloten met een persoonlijk record op de 1.500 meter (4:27.40). Dat doet altijd deugd."