Schippers pakt goud op 200m in fenomenale tijd, maar wordt na finale onwel

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Dafne Schippers heeft op het WK atletiek in Peking op fenomenale wijze goud veroverd op de 200 meter bij de vrouwen. De Nederlandse spurtte naar de overwinning in de vierde tijd ooit: 21.63, een nieuw Europees record. Alleen de Amerikaanse wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner (21.34 en 21.56) en Marion Jones (21.62) deden ooit beter. Na de finale werd Schippers onwel. Ze werd met een arts naar een ruimte in het stadion gebracht om bij te komen.

Dafne Schippers kwam bij haar rush naar het goud niet als eerste uit de bocht, maar zette de turbo aan op het rechte stuk. De Nederlandse passeerde vlak voor de meet de Jamaicaanse Elaine Thompson, die ook een toptijd liep van 21.66. Het brons ging ook naar Jamaica: Veronica Campbell-Brown finishte in 21.97.

"Ik kan het niet geloven"
Ze moest heel hard sprinten voor het goud. "Ik kwam de bocht uit en Elaine Thompson haalde me best hard in. Op de laatste meters zag ik dat zij stuk ging. Ik ging ook stuk, maar had nog net genoeg power om haar voorbij te gaan. Ik kan het niet geloven."

"Even bijkomen"
Ze raakte na de finish even onwel. "Dat heb ik vaker na een 200 meter. Zakt het bloed uit mijn hoofd en word ik duizelig. Ik kon daarom ook niet uitbundig zijn na de race. Ik moest even bijkomen en suikers tot me nemen." Toen ze weer bij de les was, moest de winnares van het zilver op de 100 meter en het goud op de 200 meter alle internationale media langs die zich aan de rand van de atletiekbaan hadden verzameld. "Ik wilde onder de 22 seconden, maar ik had echt niet verwacht dat ik al zo snel zou zijn. Alle journalisten stonden perplex. Het was geweldig."

Ze neemt nog niet de tijd om feest te vieren. Schippers wil zaterdag nog serieus aan het werk met de estafetteploeg op de 4x100 meter.

AP
AP
EPA