PSG-voorzitter verdacht van actieve corruptie bij toewijzing WK atletiek

Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van de Franse topclub PSG, wordt verdacht van actieve corruptie in het onderzoek naar de kandidatuur van Doha voor het WK atletiek.

Onderzoeksrechters van de rechtbank in Parijs verhoorden Al-Khelaïfi de voorbije maanden al in dit corruptieonderzoek, dat eveneens de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio (2016) en Tokio (2020) onder de loep neemt. Zo werden er vragen gesteld omtrent twee overschrijvingen voor een totaalbedrag van 3,5 miljoen dollar die in de herfst van 2011 uitgevoerd werden door het bedrijf Oryx Qatar Sports Investment, dat in handen is van Nasser Al-Khelaïfi en zijn broer Khalid. De begunstigde van die overschrijvingen was een sportmarketingbedrijf onder leiding van Papa Massata Diack. Diens vader Lamine Diack is voormalig voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), die bovendien heel wat invloed had in het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Destijds was Doha in de running voor de organisatie van het WK atletiek in 2017. De laatste overschrijving vond plaats vier dagen voor de stemming. Het WK ging naar Londen, maar uiteindelijk kreeg de Qatarese hoofdstad het WK van later dit jaar toegewezen.

Vader en zoon Diack kwamen al meermaals in aanraking met het gerecht. Lamine wordt in Frankrijk beschuldigd van witwaspraktijken en corruptie, en betrokkenheid bij het tegen betaling toedekken van positieve dopingtests in Rusland. Papa Massata zou eveneens een sleutelrol gespeeld hebben in het corruptiedossier.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.