Milanov: "Enorm fier op mijn prestatie"

EPA
Hij bezorgde ons land voor het eerst in de geschiedenis een zilveren medaille op een WK atletiek. Dan mag je zeker en vast trots wapperen met de Belgische driekleur in het Vogelneststadion. Met zijn worp van 66m90 smeet Philip Milanov in het discuswerpen zichzelf de geschiedenisboeken in. "Ik voelde me al goed tijdens de opwarming", lacht hij zijn tanden bloot.

Bij zijn derde poging smeet hij de discus maar liefst 66m90 ver. Een nieuw nationaal record dat nog met een ferme oerkreet bekrachtigd werd. "Ik ben enorm gelukkig en fier op mijn prestatie", vertelt Milanov. "Ik ben zeer tevreden met de zilveren medaille. En dan nog niet ver achter Malachowski op een tweede plaats eindigen. Ook wel jammer, want er zaten nog maar vijftig centimeter tussen mijn worp en die van de Pool."

Constante wedstrijd
"Mijn tweede worp van 64m38 stelde me gerust", doet de 24-jarige West-Vlaming het verhaal van de wedstrijd. "Daarna heb ik alles gegeven tijdens mijn derde worp met een Belgisch record tot gevolg. Mijn vijfde poging was ook goed, maar de discus vloog iets te hoog waardoor die niet zo ver reikte. Zelfs de zesde worp was goed, wat wil zeggen dat ik een constante wedstrijd afhaspelde."

68 meter tijdens opwarming
Milanov verkeerde blijkbaar in een begenadigde dag, want tijdens de opwarming haalde hij ook snoeihard uit. "Ik voelde me al goed tijdens de opwarming waar ik denk ik al een worp van meer dan 68 meter liet optekenen. Ik maakte mezelf maar wijs dat het een finale als geen ander zou worden." Zo'n doodgewone finale werd het uiteindelijk niet, want Milanov heeft zijn plaatsje alvast verovert in de geschiedenisboeken van de Belgische atletiek.

Vader en coach
De zilveren WK-medaille opent perspectieven voor de Olympische Spelen van volgend jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro. "Elk jaar probeer ik vooruitgang te boeken op fysiek vlak, kracht en techniek. Mijn sterke punt is de snelheid van uitvoering bij het gooien van de discus", stelde Milanov, die na zijn zilveren medaille lang omhelsd werd door zijn vader en coach Emil, voormalig Bulgaars discuswerper. "We hebben niet veel gezegd tegen elkaar, dat zijn vooral emotioneel intense momenten."

Milanov zal zondag om 12u15 Belgische tijd zijn zilveren medaille ontvangen in het Vogelneststadion.

PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
EPA
EPA
EPA
EPA
PHOTO_NEWS
BELGA
AP