Merritt moet na WK niertransplantatie ondergaan

EPA
De Amerikaan Aries Merritt, regerend olympisch kampioen op de 110 meter horden, moet na het WK atletiek in Peking een niertransplantatie ondergaan. Dat heeft hij vandaag na afloop van de reeksen op de 110m horden in het Vogelneststadion laten weten. "Misschien is dit wel mijn laatste WK", klonk het.

De 30-jarige Merritt is met 12.80 regerend wereldrecordhouder op de 110m horden, een tijd die hij op 7 september 2012 op de Memorial Van Damme liep. Vandaag plaatste hij zich makkelijk voor de halve finales door zijn reeks te winnen in 13.25, maar na afloop van zijn race liet hij optekenen dat hij al op 1 september voor een zware operatie staat.

Zijn nieren werken nog slechts voor minder dan 20 procent. "Ik heb geen zin om thuis te zitten en op de operatie te wachten, ik wil van het leven genieten", klonk het bij Merritt, die in 2013 de diagnose kreeg.

De klachten zijn veroorzaakt door een zeldzame erfelijke aandoening. Merritt lag tussen oktober 2013 en april 2014 in het ziekenhuis en loopt sinds een maand opnieuw wedstrijden. Zijn grote droom is nog te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio.