Jonathan én Kevin Borlée hebben ticket voor halve finales 400m beet

PHOTO_NEWS
Jonathan en Kevin Borlée hebben zich zondag op de tweede dag van het WK atletiek in het Chinese Peking allebei geplaatst voor de halve finales van de 400 meter. Ze werden allebei derde in hun reeks en lieten een beste seizoenschrono optekenen. Jonathan liep 44.67, Kevin 45.01.

Om zich te plaatsen voor de halve finales moeten de Borlées in hun reeks in de top drie eindigen, of een van de beste zes verliezende tijden neerzetten. Belgisch recordhouder Jonathan Borlée (44.43 in Londen 2012) startte in de eerste reeks en deed het daarin meteen uitstekend. Hij liep 44.67, een beste seizoenschrono en zijn derde snelste ooit, en werd daarmee derde na de Amerikaan David Verburg (44.43) en de Trinidadiaan Machel Cedenio (44.54).

Broer Kevin startte in reeks drie en ook hij werd derde, na de Amerikaan LaShawn Merritt (44.51) en de Jamaicaan Javon Francis (44.83). Met zijn 45.01 deed Kevin Borlée ruim beter dan zijn vorige beste seizoenstijd (45.24).

Jonathan Borlée liep de dertiende tijd van alle deelnemers, Kevin de negentiende. Er werd overigens bijzonder snel gelopen in de reeksen. Maar liefst achttien atleten bleven in de reeksen onder de 45 seconden. Yousef Ahmed Mashari uit en de Jamaicaan Rusheen McDonal deden zelfs nog beter, zij zetten allebei een pijlsnelle 43.93 op de tabellen.

De halve finales worden maandagnamiddag (14u05 Belgische tijd) gelopen, de finale is voor woensdag (15u25).

BELGA
PHOTO_NEWS
AFP

Jonathan Borlée: "Zag nooit eerder zo'n snelle reeksen"

Jonathan Borlée is uitstekend van start gegaan op het WK atletiek in Peking. Hij plaatste zich zondag met een snelle 44.67, zijn derde tijd ooit op de 400 meter, voor de halve finales van de baanronde. "Ik wist dat ik tot zoiets in staat was, maar ik wist niet dat ik mezelf zo zou moeten dubbel plooien om de reeksen te overleven", stelde Jonathan Borlée, die derde werd in zijn reeks en de dertiende chrono van alle deelnemers uit de reeksen liet optekenen. "Ik zit met gemengde gevoelens. Ik ben blij dat ik zo snel gelopen heb en ik weet dat ik nog sneller kan omdat mijn wedstrijd niet perfect was. Als ik mijn race beter indeel, kan ik - zeker in de laatste meters - nog sneller, maar ik weet niet of dat voldoende zal zijn om nog een ronde te overleven", klonk het.

De reeksen van zondag in het Vogelneststadion waren immers van een enorm hoog niveau. Maar liefst achttien atleten bleven onder de 45 seconden, Yousef Ahmed Mashari en Rusheen McDonald zetten allebei zelfs een pijlsnelle 43.93 op de tabellen. "Dit is echt ongezien", oordeelde Borlée. "Dit zagen we nooit eerder, zelfs niet in finales of halve finales".

De halve finales worden dus maandagnamiddag gelopen en Jonathan Borlée is van mening dat hij daarin zijn Belgisch record van 44.43 zal moeten verbeteren om de finale te kunnen bereiken. "Ik was best wel zenuwachtig en weet niet goed waarom. Ik ga mezelf voor 200% geven en me volledig op mijn wedstrijd focussen. Moest ik nu zeker weten dat ik geen enkele kans maak, zou ik me sparen voor de aflossing, maar dat is nu niet het geval. Ik weet dat ik sneller kan, maar als je de prestaties van de andere atleten ziet sta je toch versteld. Ik ben sprakeloos, dit is echt gek. Ik weet in ieder geval dat ik alles gegeven heb en me niets te verwijten heb. Sommigen schreven ons al af, maar ik wist dat we nog een wedstrijd als die van vandaag in de benen hadden."

BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS

Kevin Borlée: "Zo'n snelle tijden zijn ongezien"

Ook broer Kevin schrok van de enorm snelle chrono's. "Ik ben blij dat ik me rechtstreeks plaats omdat het erg snel ging", verklaarde hij na zijn race. "Vandaag wilde ik mijn beste seizoenschrono verbeteren en dat is me gelukt. Morgen doen we opnieuw een poging", klonk het bij Borlée, die diep was moeten gaan. "Ik ben wat snel vertrokken en dat betaal ik cash in de laatste 50m. Daar moet ik nog wat aan sleutelen, zodat ik nog enkele tienden van een seconde winst kan boeken".

Net als broer Jonathan stond ook Kevin versteld van het niveau van de reeksen, waarin maar liefst achttien atleten onder de 45 seconden doken. "Ik hoop dat de anderen hun pijlen al verschoten hebben. Dit is ongezien in een eerste ronde op het WK, maar het is nu zo. Met deze tijden zal het moeilijk zijn om de finale te bereiken, al is de ene dag de andere niet. Ik ga vooral mijn wedstrijd lopen en mijn eigen ding doen. Volgens mij is een chrono van 44.4 of zelfs sneller nodig voor een ticket voor de finale. Misschien was het gewoon een erg speciale dag en gaat morgen alles wat trager. Jonathan deed net hetzelfde op de Spelen van Londen (toen hij in de reeksen zijn Belgisch record van 44.43 liep, nvdr). Zowel Jo als ikzelf lopen hier onze snelste chrono van het seizoen en plaatsen ons rechtstreeks voor de halve finales. We moeten tevreden zijn en zo verder blijven doen".

"Op de Spelen van 2008 loop ik hier in Peking 45.43 in de reeksen en plaatsen sommige atleten zich met 45.80. Een jaar later op het WK ga ik een ronde verder met 45.61 en op de Spelen van 2012 win ik mijn reeks in 45.14. Hier had je 45.08 nodig om een ronde verder te mogen, het gaat gewoon razendsnel. Het valt af te wachten wie er morgen goede benen geeft", stelde Kevin Borlée, die met zijn 45.01 de negentiende tijd van de halvefinalisten liep. Die halve finales staan maandag om 14u05 geprogrammeerd.

PHOTO_NEWS
EPA
GETTY
PHOTO_NEWS