Jacques Borlée pleit voor nultolerantie en verandering in dopingstrijd

PHOTO_NEWS
Jacques Borlée wil dat de strijd tegen doping wordt opgevoerd. Dat de Belgian Tornados op de wereldranglijst van plaats 7 naar 24 zijn weggezakt, doet bij Borlée heel wat vragen rijzen.

"Onze prestaties worden niet minder sterk, maar de concurrentie is ongelofelijk", zegt Borlée maandag. "Ik heb geen bewijzen, helemaal niets. Maar leg mij eens uit hoe het kan dat er twaalf lopers uit de Caraïben tot de wereldtop horen, tegen zes Amerikanen, die nochtans enorm investeren in de sport, drie Afrikanen en twee Aziaten."

Nieuwe voorzitter IAAF
Borlée pleit meer dan ooit voor nultolerantie. "Binnenkort kiest de IAAF een nieuwe voorzitter (op 19 augustus, red). Er moet nultolerantie worden toegepast. We moeten veel strenger bestraffen, sancties van vier jaar opleggen en het dankzij doping gewonnen prijzengeld terugeisen. Wij, de zuivere atleten, en ik herhaal, wij, de zuivere atleten, wij willen verandering!"

Streng optreden
"Al jaren werken wij hard en leveren we uitstekend werk", gaat Borlée verder. "Aan de andere kant zien we een explosie van atleten. Er moeten sancties worden genomen. In armere landen blijkt het moeilijker om massaal te controleren en besteedt men het geld liever anders. Zo vonden er in 2014 in Jamaica amper 105 controles plaats. In de arme landen kunnen atleten met een premie van 10.000 dollar hun hele familie onderhouden. Dat is geen excuus, maar daardoor begrijp je dingen wel beter. Doping is een probleem van de hele samenleving. De recente documentaire van de ARD (over massaal dopingmisbruik in Rusland en Kenia, red) is voor de IAAF een nachtmerrie. Maar er is geen andere weg dan streng zijn."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS