Ga naar de mobiele website
^ Top

Jacques Borlée over atletiek: "Ik zou elke betrapte atleet tien jaar schorsen"

belga
Nog tot zondag vindt in Londen het WK atletiek plaats. Maar de vele dopinggevallen en corruptieschandalen werpen een schaduw op de sport. Jacques Borlée, gepokt en gemazeld in de atletiek, ziet echter de oplossing. "De atletiek moet veel meer 'fun' worden", meent de coach van de Belgian Tornados.

Met om de haverklap berichten over op doping betrapte atleten en van corruptie beschuldigde bestuurders kreeg de atletiek recentelijk klappen. Voeg daaraan toe dat de belangrijkste atletiekmeetings op veel minder mediabelangstelling kunnen rekenen dan bepaalde andere sporten, en het is duidelijk dat de atletiek aan herbronnen toe is. Jacques Borlée, ex-atleet en meer dan tien jaar atletiekcoach op het hoogste niveau, ziet het met lede ogen aan. Maar de voormalige sprinter ziet kansen om de sporttak zijn grandeur van weleer terug te geven.

"Het is hoog tijd dat de atletiek op commercieel gebied met haar tijd meegaat", stak Borlée van wal. "We moeten de mensen naar het stadion lokken door hen spektakel aan te bieden. Op dit moment is er echt niks van marketing en dat moet veranderen. Waarom niet bijvoorbeeld kleine indoormeetings opluisteren met tussendoor breakdancevoorstellingen? We moeten een soortgelijke mix van genres durven invoeren."

"Het moet ook verleden tijd zijn dat pakweg het polsstokspringen en het verspringen op hetzelfde moment plaatsvinden", vervolgde Borlée. "Beter eerst volle aandacht voor het ene, en dan het andere. Ik vind ook dat fans de atletiekbijeenkomsten meer online moeten kunnen beleven, via de sociale media. En in het stadion kan men de spektakelwaarde verhogen door in te zetten op een indrukwekkende belichting. Een spot kan bijvoorbeeld polsstokspringers volgen tijdens hun aanloop."

Tot slot wil Borlée resoluut een einde maken maken aan dopingmisbruiken. "We moeten dat hele systeem uitroeien", aldus de atletiekcoach. "De federaties met gedopeerde atleten moeten duizelingwekkend hoge boetes krijgen. Daarnaast zou ik elke betrapte atleet tien jaar schorsen. Dat is de enige manier om er komaf mee te maken, anders blijft doping bestaan."

belga
photo_news

Belgian Tornado's kunnen twaalfde 4x400m finale op rij boeken

De Belgian Tornados wagen morgen op het WK atletiek trouwens hun kans in de reeksen van de 4x400 meter. Doel van de Belgen is een plek in de finale. "Maar de concurrentie is ongelooflijk sterk", tempterde coach Jacques Borlée de verwachtingen.

Als de Belgian Tornados in Londen de finale halen, is dat al voor de twaalfde keer op rij op een grote bijeenkomst. Sinds de Olympische Spelen in Peking in 2008 haalde de Belgische estafetteploeg op alle Spelen, Europese en wereldkampioenschappen de eindstrijd. "Iets om fier op te zijn", reageerde Jacques Borlée. "Enkel de Verenigde Staten doen even goed. Wat het Belgische geheim is? Een duidelijke visie gecombineerd met talent en motivatie. En we hebben de laatste jaren het geluk gehad weinig geblesseerden te hebben."

Borlée verwacht evenwel niet dat de Belgen het finaleticket cadeau gaan krijgen. "De concurrenten zullen in Londen onvoorstelbaar sterk voor de dag komen", voorspelt de coach. "Jamaica en Botswana zijn de favorieten, voor de Verenigde Staten, Trinidad en Tobago en de Bahama's. Maar vergeet ook Groot-Brittannië niet, of Cuba. En dan heb ik het nog niet over Frankrijk of Spanje gehad."

belga
belga4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kirra Vanlingen

  Die gast die 100 meter woon 2 x gepakt op doping nu wel 1ste dangkzy zen vroeger doping verleden want hij heeft door de jaren meer spieren opgebouwd met doping vals dus!

 • Ghislain Geerts

  Top trainer topatleten je moet het maar doen rijk zullen ze niet worden net zoals Nafi Thiam al het geld gaat naar één sport maar de die met hun gouden generatie bakken er niet veel van in grote toernooien ze hebben niet genoeg honger.

 • Kirra Vanlingen

  Feit dopping hierdoor kryg je meer spieraanmaak waar je na je dopingschorsing nog gretig gebruik van kan maken!

 • Marc Geerts

  Graaier 1 ste klasse de familie Borlée.

Meld een bug