IAAF-voorzitter: "99 procent van onze atleten is zuiver"

Aftredend IAAF-voorzitter Lamine Diack.
REUTERS Aftredend IAAF-voorzitter Lamine Diack.
"De atletiek is niet het wielrennen." Dat zei aftredend IAAF-voorzitter Lamine Diack vandaag in de marge van het WK, dat zaterdag in Peking start. Volgens Diack is 99 procent van de atleten zuiver.

Het grootschalige dopingschandaal in de atletiek dat onlangs door enkele internationale media aan het licht werd gebracht, werpt zijn schaduw over het WK. En dat zint Diack allerminst. Vandaag hield hij een vurig betoog waarin de Senegalees elke vergelijking met de wielersport, die al jaren wordt getekend door dopingaffaires, van de hand wees.

WADA
"Wij hebben de controles buiten competitie uitgevonden. We waren ook de stuwende kracht achter de oprichting van het Wereldantidopingagentschap WADA omdat we willen dat de regeringen en de nationale sportbonden nauwer samenwerken. We hebben geen lessen te ontvangen van andere sporten", klonk het verwijtend. "Elk jaar voeren we 3.000 testen uit, waarvan er zo'n 200 een positief resultaat opleveren en 2.800 negatief zijn. Sommige media hebben alleen maar oog voor het slechte nieuws. We kunnen het ons niet veroorloven dat er vragen worden gesteld bij de prestaties. Als er ook maar de minste twijfel is, betekent dat het einde van onze sport. Maar wij zijn ervan overtuigd dat 99 procent van onze atleten zuiver is."

Bloedtests
Onlangs publiceerden de Duitse tv-zender ARD en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5.000 atleten tussen 2001 en 2012. Ruim 800 sporters bleken verdachte of abnormale waarden te noteren. De IAAF werd aangewreven te laks op te treden tegen dopingmisbruik.

Coe
Eind deze maand laat de 82-jarige Diack zijn plaats aan het hoofd van de IAAF over aan Sebastian Coe. De Brit werd woensdag, ten nadele van Sergey Bubka, verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij beloofde de oprichting van een onafhankelijke antidopingcommissie die het probleem moet aanpakken.