IAAF laat niet langer atleten met prothese toe op WK

Oscar Pistorius in actie tijdens de 400 meter op de Olympische Spelen in Londen.
AP Oscar Pistorius in actie tijdens de 400 meter op de Olympische Spelen in Londen.
De Raad van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft vandaag beslist om niet langer atleten met een prothese te laten deelnemen aan het WK. Vanaf november van dit jaar treedt de beslissing in werking. Zaterdag gaat het WK in Peking van start.

In 2012 nam de Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius, van wie beide onderbenen geamputeerd zijn, deel aan de Olympische Spelen in Londen. Hij bereikte toen de halve finales van de 400 meter. Met zijn land behaalde Pistorius, die intussen een gevangenisstraf uitzit voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp, op het WK 2011 in Daegu een zilveren medaille op de 4x400 meter. De Zuid-Afrikaan trad er echter enkel in de reeksen aan. Dat zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn.

Eigen competities
"We hopen dat personen met een prothese zullen deelnemen aan hun eigen competities", verklaarde Essar Gabriel, aftredend secretaris-generaal bij de IAAF. De Internationale Atletiekfederatie had aanvankelijk geweigerd om Pistorius te laten aantreden in competities voor valide atleten. De federatie was, op basis van een studie in Duitsland, van mening dat hij voordeel haalde uit zijn protheses. Pistorius trok uiteindelijk naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS), dat oordeelde dat de Zuid-Afrikaan toch mocht deelnemen aan WK's en Olympische Spelen. Mogelijk zullen atleten met een prothese de beslissing van de IAAF (opnieuw) aanvechten voor het TAS.