Historisch moment: Milanov krijgt zilveren plak van sprintlegende

BELGA
Op het WK in Peking heeft zonet de huldigingsceremonie van het discuswerpen bij de mannen plaatsgevonden. Een historisch moment voor de Belgische atletiek, want nog nooit ging een Belg met een zilveren medaille naar huis op een WK. Philip Milanov presteerde het gisteren in de finale van het discuswerpen met een worp van 66m90, een nieuw Belgisch record. Milanov kreeg zijn zilveren medaille uit handen van de Poolse sprintlegende Irena Szewinska, drievoudig olympisch kampioene en thans bestuurslid bij de IAAF. Szewinska mocht meteen ook twee landgenoten in de bloemen zetten: Piotr Malachowski pakte goud, Robert Urbanek brons.

"Ik heb mijn worpen van gisteren nog uitvoerig bekeken", zei Milanov. "Na zo'n wedstrijd ben je best wel moe, vooral mentaal. Mijn worpen waren niet perfect, er waren nog enkele details die ik kan verbeteren. Iedereen praat al over de Spelen in Rio, maar volgend seizoen is er eerst nog het EK in Amsterdam. En in het discuswerpen staat dat zowat gelijk met een WK, want in deze finale stonden er slechts twee niet-Europeanen aan de start. Ook in de Diamond League wil ik nog iets laten zien", aldus Milanov, die zijn zilveren plak aan zijn moeder en vader opdraagt.

"Deze medaille is een beloning voor al het harde werk. Het is een zege op fysiek, maar vooral ook mentaal en psychologisch vlak", oordeelde Emil Milanov, vader en coach van de kersverse vice-wereldkampioen. "Het talent, de coach en het werk zijn de drie pijlers van de sport en soms moet je daar ook de factor geluk aan toevoegen. We werken eerder op kwaliteit dan op kwantiteit. De intensiteit op training moet dezelfde zijn als tijdens competities."
    
Pas op 4 september keert Milanov terug naar België, want een dag eerder komt hij nog in actie op de Diamond League-meeting in het Zwitserse Zürich. In de DL-stand in het discuswerpen staat hij momenteel derde, na de Poolse wereldkampioen Malachowski en diens landgenoot Urbanek, goed voor brons in Peking.

BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA