Fraser-Pryce pakt goud op 100m, zilver voor Schippers

GETTY
De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft op het WK atletiek in Peking goud veroverd op de 100 meter bij de vrouwen. De Nederlandse Dafne Schippers pakte knap het zilver.

De kleurrijke Fraser-Pryce, met groene haren en gele bloemen daarin verwerkt, won de finale in 10.76 (wind -0,3 m/s) en pakte daarmee haar derde wereldtitel op de hectometer, na die van 2009 en 2013. Schippers schreef Nederlandse atletiekgeschiedenis door erg knap tweede te worden op het koningsnummer. Ze veroverde zilver in een tijd van 10.81, een Nederlands record. Het brons was voor de Amerikaanse Tori Bowie (10.86). De Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown greep net naast het podium en werd vierde (10.91).

De 28-jarige Fraser-Pryce blijft de sprintnummers dus domineren. Zo is ze onder meer regerend en tweevoudig olympisch kampioene op de 100m (2008 en 2012), wereldkampioene op de 200m en vice-olympisch kampioene op dezelfde afstand. Op het WK van 2013 in Moskou was ze zelfs goed voor drie gouden plakken (100, 200 en 4x100m met Jamaica).

Fraser-Pryce was al het snelst in de halve finales, waarin ze een tijd van 10.82 liet optekenen. Ook Schippers won haar reeks in de halve finales in een toptijd. Haar tijd van 10.83 was toen al een verbetering met bijna een tiende van haar Nederlands record.

REUTERS

Schippers: "Waanzinnig"
Schippers stond na afloop van haar historische race op de 100 meter op het WK atletiek in Peking bijzonder rustig de pers te woord. "Het is onvoorstelbaar, ik besef het ook nauwelijks, maar ik wist dat dit mogelijk was", zei ze na haar fenomenale sprint in het Vogelneststadion tegen de NOS. "Op het WK van twee jaar geleden behaalde ik brons op de zevenkamp en nu zilver op de 100 meter. Waanzinnig en geweldig om dit mee te maken."

Schippers moest alleen haar meerdere erkennen in Fraser-Pryce. "Ik was voor de finale relaxed, dat was belangrijk. Mijn start was goed, maar ik heb altijd even nodig om met mijn lange passen op snelheid te komen. Toen ik op het laatst stuk zag dat ik Fraser naderde, wist ik dat ik een medaille had."

AP
AFP