Franstalige federatie betreurt agressieve campagne tussen Coe en Bubka

Een koele handdruk tussen Sebastien Coe (links) en Sergey Bubka.
GETTY Een koele handdruk tussen Sebastien Coe (links) en Sergey Bubka.
Woensdag beslissen de leden van de Internationale Atletiekfederatie in de marge van het WK in Peking wie de opvolger wordt van Lamine Diack aan het hoofd van de IAAF. België beschikt over één van de 214 stemmen.

De keuze gaat tussen de Brit Sebastian Coe (58) en de Oekraïner Sergey Bubka (51), twee gewezen olympische kampioenen. Voor wie België kiest, wordt beslist na overleg tussen de voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) Eddy De Vogelaere en diens Franstalige tegenhanger Thomas Lefebvre. "We zullen er vanavond over discussiëren na de vergadering van de EAA, de Europese Atletiekbond", zei Lefebvre vandaag in Peking, drie dagen voor de start van het WK. "Wat wel al vaststaat, is dat we voor de commissies op de Europese kandidaten zullen stemmen."

Agressieve campagne
Volgens de voorzitter van de LBFA hebben zowel Coe als Bubka een agressieve campagne gevoerd. "Het was zelfs heel agressief", aldus Lefebvre. "Ik betreur dat het vraagstuk omtrent de dopingproblematiek niet centraal stond. Ze hebben het natuurlijk wel aangekaart, zeker na de recente onthullingen in de media, maar eigenlijk zou dit hét thema in de campagne moeten zijn. Hopelijk zorgt wat er nu allemaal gebeurt voor een 'boost' in onze sport en worden belangrijke knopen doorgehakt."

Spreektijd
De twee kandidaten krijgen elk nog kort spreektijd tijdens het openingscongres in Peking. Het is hun laatste kans om de 214 federaties te overtuigen dat ze de geschikte figuur zijn om de 82-jarige Diack op te volgen. De Senegalees bekleedde de functie sinds 1999.