Discuswerper Milanov: "Eerste worp altijd van kapitaal belang"

PHOTO_NEWS
Philip Milanov komt morgen op het WK atletiek in Peking in actie in de kwalificaties van het discuswerpen en er wordt veel verwacht van de 24-jarige Bruggeling. Zelf houdt hij de druk af.

"De eerste stap is het overleven van de kwalificaties en de eerste worp is de belangrijkste", vertelde een erg nuchtere Milanov, die morgen om 3u30 Belgische tijd in kwalificatiegroep A start. "In de kwalificaties zijn er maar drie worpen en de eerste is altijd van kapitaal belang. Het is die worp die je vertrouwen geeft om nog verder te gaan. Als je daar al de mist in gaat, komt er druk in je hoofd want dan besef je dat je nog slechts twee worpen hebt. Ik ga dus alles geven bij mijn eerste poging. En ik wil me vooral focussen op de kwalificaties zonder mezelf daarbij te veel bezig te houden met hetgeen er links en rechts gezegd wordt. Het stoort me niet, maar ik ga niet over een medaille spreken als ik de kwalificaties nog niet overleefd heb. De doelstelling is de top twaalf", klinkt het bij de West-Vlaming.

Milanov, die al zeker is van een ticket voor Rio, gooide de voorbije maanden hoge ogen. Op 9 augustus zette hij in Kessel-Lo een nieuw Belgisch record op de tabellen (66m66) en daarnaast schitterde hij met een zege op de Diamond League-meeting in Londen (65m14) en een tweede plaats op die van Stockholm (64m97). Begin juli pakte hij ook nog goud op de Universiade in Gwangju.

"Dat ik in Londen zo goed presteerde, had ik echt niet verwacht omdat het net daarvoor in Parijs niet goed was geweest. Daar werd ik toen achtste met 61m31", aldus de nummer drie op de Diamond League-ranking in het discuswerpen. "Ik blijf wel regelmatig presteren en dat geeft me een goed gevoel. Op training gooi ik 63 en 65m en in wedstrijden kan ik dat herhalen. Ik moet enerzijds kalm blijven en anderzijds explosief zijn op het moment dat ik moet werpen".

De kwalificaties in het discuswerpen starten morgen om 3u30 Belgische tijd, de kwalificatielimiet ligt op 65m00 (of de beste twaalf prestaties). De finale is voor zaterdag (13u50).